Myanmar

Clean Bagan - duurzaam project

5min. leestijd

Soms ontstaan de mooiste initiatieven en ideeën onverwacht. Wat als je tijd over hebt als je normale werkzaamheden door Covid-19 verminderd zijn? 

Eén van onze lokale gidsen in Myanmar bedacht afgelopen maand, dat hij wat terug wilde doen voor lokale bevolking, omgeving en natuur in Bagan. Het prachtige culturele hart van Myanmar, met duizenden tempels die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan vermeld. Voor iedere reiziger door Myanmar één van de hoogtepunten van de reis.

Uit die gedachte is het project 'Clean Bagan' ontstaan. Op 19 september 2020 is het opgestart, geen toeval want dit is tevens 'World Clean Up Day'. Elke zaterdag komt een groep vrijwilligers bij elkaar om het gebied rondom het oude Bagan schoon te maken. Met het project proberen ze dus ook een stukje bewustwording te creeeren over hoe je de omgeving schoon kunt houden, wat er eventueel gereycled kan worden en dat je zuinig moet zijn op de natuur en cultuur. Naast het schoonmaken melden ze eventuele schade aan de vele tempel (ruïnes) ook aan de autoriteiten waardoor het ook mee helpt aan het behoud van de culturele waarde van Bagan.

We hebben een korte video gemaakt om zo een impressie te krijgen van het Clean Bagan project.

 

Een van de oprichters is onze eigen Min Min, hij kent door zijn vele jaren als gids de omgeving erg goed en heeft veel passie voor de stad. Mensen in Bagan zijn afhankelijk van toerisme (denk hierbij aan bijvoorbeeld een ballonvaart over Bagan of dagtocht naar Mount Popa) en het is een erg moeilijke tijd, maar tegelijkertijd is het bemoedigend om mensen samen te zien komen en samen schoon te maken. Uiteraard wordt er bij de werkzaamheden rekening gehouden met de regelgeving en social distancing.

 

01 06

Bagan beslaat 42 km2 en telt ruim 3.800 pagodes, een enorm groot gebied! Elke week kiezen ze een bepaald gebied uit waar op dat moment het meeste afval is achtergelaten. Het gaat voornamelijk om plastic en heel recent om steeds meer mondkapjes. De stichting is een NGO, niet-gouvermentele organisatie. Dit is een organisatie zonder winstdoel welke zich inzet voor het milieu, armoede en mensenrechten. 

Wij steunen dit project omdat wij geloven in duurzaam toerisme en door middel van het doneren van een ontbijt aan de vrijwilligers die zich wekelijks inzetten dragen wij ons steentje bij aan dit project. Alvorens de werkzaamheden beginnen ontbijten de vrijwilligers samen zodat ze met een goed gevulde maag aan de slag kunnen. Door samen te ontbijten onstaat er een band tussen de diverse vrijwilligers, is er ruimte voor ontspanning, kan er overleg plaatsvinden en is er de zekerheid dat iedereen goed heeft ontbeten.

De meeste vrijwilligers komen uit Bagan zelfs maar er zijn ook mensen die incidenteel aansluiten vanuit andere gebieden in Myanmar. Er wordt vooral gebruik gemaakt van social media (Facebook) om mensen te bereiken. Onder de oprichters zijn ook mensen aanwezig die voor het Clean Bagan project elders in een andere NGO hebben gewerkt. Hierdoor is er veel kennis binnen de organisatie over hoe je efficient en met de juiste instelling aan de slag kunt gaan. 

Met dit initiatief hoopt Clean Bagan dat alle vrijwilligers, de lokale bevoling, toeristen en bedrijven samen komen en zich inzetten voor een schoner Bagan!

Wil je kennis maken met de prachtige cultuur van Myanmar en Bagan en dit project bezoeken? Kijk dan hier voor de beste reistijd en lees onze praktische informatie over Myanmar, alles overzichtelijk voor jou op een rij gezet. 

Saskia Louwrink
Reisspecialist & Duurzaam Toeristisch Ondernemen Coördinator