Claudia & Leo in Noord-Thailand & Laos

4min. leestijd

In Bangkok worden we opgehaald door de lokale agent. Van hem krijgen we de vouchers en de tickets voor de verdere reis. We hebben een goed hotel en besluiten direct de stad in te gaan. Met de tuk tuk bezoeken we een aantal tempels. De stad is druk, veel smog maar genoeg mooie bezienswaardigheden zoals het nationaal paleis en schitterende tempels.

De volgende dag ontdekken we de stad verder, uiteraard met de lonely planet in de hand. We maken een mooie boottocht over de rivier. Er is zoveel te zien, het is een stad van contrasten. Veel armoede maar ook dure auto’s op de wegen, grote luxe shopping centres en een paar meter verder zwervers die languit op de grond liggen.

De volgende avond zijn we met de nachttrein naar Chiang Mai gegaan. We hadden een ‘eigen‘ coupé met de mogelijkheid voor twee slaapplaatsen annex stapelbedden. We waanden ons in een oude cowboy film en het wachten was op een treinoverval. Uiteraard is dit niet gebeurd. Sterker nog, er gebeurde gelukkig zo weinig, dat we als een roos hebben geslapen. Toen we wakker werden zagen we het mooie, groene landschap aan ons raampje voorbij trekken. Eenmaal aangekomen en ingechecked, bezochten we een mooie tempel op een berg buiten de stad, met muziek van inheemse bevolking en biddende monniken. Er heerste een hele bijzondere sfeer. Bij de tempel moet je 360 treden op en weer af, in 40 graden en volop zon… Leo lijkt wel een wandelende douche. Hier en daar blijkt dat toch komisch voor de Tai, deze lange blonde verschijning. ‘s Avonds zijn we naar de ‘night market’ gegaan met en hebben hier leuke souvenirs gekocht.

We vervolgen onze reis en gaan met de bus naar Chiang Rai. In de avond bezoeken we hier de markt. Op het omliggende plein wordt volop feest gevierd en aanschouwen we  traditionele dansoptredens.

De volgende dag zijn we over de Mekong rivier naar Laos gegaan. Bij de grens hebben we bij een huisje een stempel in ons paspoort gekregen en binnen enkele minuten waren we de grens overgestoken. De grens lag ergens in het midden van het water. Aan de andere kant was weer een huisje voor het regelen van een visa. We moesten hier wat formulieren invullen en kregen nog wat stempels in onze paspoorten. Het visum bedekt een hele bladzijde in het paspoort en ziet er erg mooi uit. Aangekomen in de middle of nowhere worden we door een chauffeur (die al stond te wachten) naar ons guesthouse gebracht. Dat is fijn.

Vroeg op want er staat ons een tweedaagse trekking bij Vieng Phouka te wachten. Een mooie trekking waarbij we al meteen zeven riviertjes door moesten lopen. Dus ook zeven keer schoenen verwisselen voor slippers. Het is gelijk zwaar; veel klimmen en veel dalen, klei en modder vanwege de regen (regenseizoen). De twee gidsen nemen ons regelmatig bij de hand om niet te vallen. Maar de omgeving maakt alles minder zwaar. Wat een geweldige natuur! Een echte jungle met alles erop en eraan. Soms moet het pad vrijgemaakt worden door overhangende begroeiing of gevallen takken. De gids kapte alles weg. Het leek wel of hier nooit iemand langs komt. Tussen de middag aten we van de lunch die meegebracht was. We aten rijst, meloen, banaan, een soort oliebol, een gebakken ei en nog wat andere dingen. Alles was ontzettend lekker. We hebben vandaag zo’n acht uur gelopen. De stop van vandaag is een authentiek dorp, waar de huizen op palen staan, het vee eronder wordt gehouden en de kinderen spelen in de modder. De vrouwen werken op de rijstvelden en doen het huishouden en de mannen jagen met vreemd uitziende geweren op wild in het bos. Ongeveer twintig procent van de kinderen gaat naar school, de rest heeft geen zin.., er is weinig tot geen contact met de buitenwereld. De mensen hier gaan zelden naar de stad en  leven echt afgezonderd. De regering probeert dit te veranderen maar de mensen hier willen niet dat er iets veranderd. Ons guesthouse voor vannacht is zo’n zelfde huisje op palen. Back to basic. De gids maakt vis, vlees, kip, groente, champignonsoep (onderweg geplukt) en rijst. Smaakt heerlijk! Na het eten werd er een ritueel uitgevoerd en kregen we een zelfgemaakt polsbandje van de Akha-stam. Als afronding hadden we een glaasje rijstwijn (sterk!). Later op de avond komen er twee meisjes bij ‘ons huisje’. Ze komen ons masseren. Hierna vielen we als een blok in slaap.

De volgende ochtend werden we wakker gekraaid door een stuk of veertig hanen. Dag twee van de trekking begint langs gladde paadjes tussen de rijstvelden. Het uitzicht is niet te beschrijven zo mooi. De tocht blijft zwaar, glad en modderig. Wat een avontuur. Uiteindelijk kwamen we bij een dorpje, waar we hebben geluncht. Hierna hebben we nog zo’n vijf uur gelopen voordat we bij ons eindpunt aankwamen. Moe maar voldaan gingen we vroeg naar bed.

Vandaag op weg naar Luang Nam Tha. We hebben hier in een echte ecolodge aan de rivier overnacht. Een geweldig rustgevend plekje. We hebben hier nog een stukje gewandeld en hebben het stadje bezocht. Leuk stadje, veel toeristen.

Via het dorpje Oudom Xai reizen we door naar Luang Prabang, een zeer gezellig stadje, supermooie guesthouse, gezellige markten en mooie tempels. Op de lokale markt kopen we  mooie sieraden en andere leuke souvenirs.

Phonsavan is de mystieke bestemming van vandaag. We gaan daar speciaal naartoe voor een archeologische vondst: de kruiken (plain of jars). Deze drie verschillende velden liggen  op ongeveer twintig kilometer van elkaar. Er is een slecht begaanbare weg tussen de rijstvelden door om er te komen. Je vindt hier kleine en grote stenen kruiken waarvan men de functie nog niet heeft kunnen achterhalen. Er wordt nog steeds onderzoek naar gedaan. Heel mysterieus. De omgeving is hier trouwens erg gevaarlijk. We mogen niet van het pad af omdat er nog steeds bommen liggen uit de vietnamoorlog. Blijkbaar heeft de vietcong zich hier schuil gehouden en hebben de Amerikanen hier veel gebombardeerd en daarbij ook chemische wapens gebruikt. Het is nog steeds goed zichtbaar in de omgeving, veel kale stukken land en bomkraters. Verder is het een leuk plaatsje met een leuke overdekte markt en de daarbij herkenbare geur van vis, vlees en groenten.

De volgende dag zijn we naar Vang Vieng gegaan. Dit is een backpackersplaatsje beroemd om de rivier en het daarbij behorende ‘tuben’, dat wil zeggen dat je met een band de rivier afgaat. Verder zijn er veel actieve toertjes met veel alcohol. Meer voor de jongelui vinden wij. Gelukkig hebben we een leuk hotel aan de rivier waar we een boottocht op gemaakt hebben.

We zijn op tijd opgestaan om naar Vientiane te gaan. Een kleine, rustige stad die nog volop in ontwikkeling is. Er is veel verwoest in het verleden, maar de stad is weer in opbouw. Het ligt aan een rivier, waar hard gewerkt wordt aan de bouw van een mooie, brede boulevard. Over vijf jaar kennen we de stad niet meer terug. We bezoeken een aantal oude tempels en nemen een lekker biertje in een echte ‘Belgische’ kroeg (met kuifje en Suske en Wiske).

Vandaag vliegen we naar Thailand voor een laatste weekje zon, zee & strand. Hier kunnen we even bijkomen van alle fantastische ervaringen van afgelopen weken, voordat we weer terugkeren naar het ‘gewone’ leven. Wat een geweldige reis en weer een wereldervaring rijker!