Portugal

Citytrip Porto

3min. leestijd

In het voorjaar vloog ik van Schiphol naar Porto. In nog geen drie uur landde het toestel van Transavia op het vliegveld van de Portugese stad Porto. Ik nam een taxi naar het hotel aan de kade met uitzicht op de rivier de Douro.

Na een kop koffie met een pasteis de nata, trok ik erop uit. Ik bezocht de oude stad, brandde een kaarsje in de Igreja de São Francisco, dronk nog een kop koffie op het Praça da Ribeira en mijmerde op een bankje in de jardins do Palácio de Cristal.

De volgende dag besloot ik om naar de overkant van de rivier te gaan, daar waar de porthuizen stonden. Ik liep over de Ponte Dom Luis I, waar de metro’s aan de ene kant langs je razen en waar de de rivier aan de andere kant zorgt voor prachtige foto’s. Er hangt trouwens nog een brug onder de brug waar je op loopt, hier rijden auto’s af en aan.

Aan de overkant staan de porthuizen je al op te wachten en kan je kiezen waar je naartoe wilt. Ik koos voor de bodega van mijn favoriete merk, Cálem. Helaas was ik net te laat voor de tour en moest een uur overbruggen. Helemaal niet erg, want buiten struikel je over de terrassen. Ik plofte neer bij de eerste de beste tafel die vrij was, bestelde een glas rode port en een tapasplank.

Een uur later kon de tour door het porthuis van Cálem beginnen. We werden meegenomen naar de krochten van het gebouw, waar de gids ons alles vertelde over de, eeuwenoude, flessen port en het productieproces ervan. De tour eindigde met een portproeverij en via de winkel stond ik na ongeveer een uur weer buiten en was ik twee flessen heerlijke Cálem port rijker.

01 03

Ik liep weer terug over de brug en slenterde nog even langs de kade, waar een markt was. Aan het einde van de middag had ik een zes-bruggen-cruise geboekt, een boottocht over de Douro van anderhalf uur, waarin je wordt meegenomen naar zes van de belangrijkste bruggen van de stad. Gaaf om de stad vanaf de Douro te bekijken en interessant om meer te weten te komen over de bouw van de verschillende bruggen.

De volgende dag huurde ik een fiets en fietste ik langs de boulevard naar de haven, waar ik als lunch een verse vis op mijn bord had. Heerlijk! Het was lekker weer dus heb ik hier een paar uur genoten van het uitzicht en de zon, voordat ik aan het einde van de middag de fiets weer inleverde.

Een leuke citytrip, waarbij ik er even helemaal uit was.

Wil je ook een citytrip naar Porto maken of ben je geïnteresseerd in meer van onze reizen naar Portugal, eventueel in combinatie met Spanje? Neem dan contact op met Joanne, de reisspecialist Portugal & Spanje.

Nog niet overtuigd? Lees dan ook eens de blog 5 redenen om naar Portugal te gaan.