Griekenland

City trip Athene!

10min. leestijd

Het is zo ver, vandaag start onze city trip naar Athene! Een reis waar we al een tijd naar uit hebben gekeken. Griekenland blijft toch stiekem iets magisch houden door de rijke geschiedenis. Eens kijken of de stad, het land en de inwoners de verwachtingen waar gaan maken? 

Dag 1: Vlucht naar Athene & de gezellige wijken Plaka en Psiri 

We vertrekken vanaf Schiphol met Transavia en vliegen in ongeveer 3 uur naar deze historische stad, waar het een uur later is dan in Nederland. Na aankomst op de luchthaven brengt de taxi chauffeur ons in ongeveer 45 minuten naar het hotel in het historische centrum. We besluiten meteen de stad te gaan verkennen. 

We beginnen met een bezoek aan Plaka, daar hebben we goede verhalen over gehoord! Deze wijk ligt aan de voet van de beroemde 156 meter hoge berg, de Akropolis. Plaka is een van de oudste woonwijken van Athene en het stikt er van de smalle straatjes en gezellige pleinen vol restaurants, cafés, bars en souvenirshops. Je kunt hier het echte Griekse leven ervaren en kennis maken met de lokale bevolking. Wat een gezellige en sfeervolle wijk! Na al dat geslenter hebben we trek gekregen, dus we nemen plaats bij een typisch Grieks restaurant en besluiten Griekse mezedes (een soort Griekse tapas) te bestellen. Heerlijk! Nadat we onze buikjes rond hebben gegeten, wandelen we in een kwartiertje naar de hippe wijk Psiri. Ook deze wijk spreekt ons ontzettend aan, vanwege de gezellige sfeer, de bedrijvigheid en de vele bars en restaurants. Wat Psiri extra bijzonder en kleurrijk maakt, zijn de straten vol street art. Per toeval wandelen we langs een gezellige taverna waar op dat moment live muziek wordt gespeeld. We hebben geluk, er is nog een tafeltje vrij dus we nemen plaats en genieten van de muziek en een drankje. Daarna keren we terug naar het hotel en gaan bijtijds naar bed, want morgen staat er een stadstour op het programma!

Dag 2: Stadstour door Athene per fiets!

Wij Nederlanders houden van fietsen, dus vandaag gaan we historisch Athene per fiets verkennen! Na een heerlijk ontbijt vertrekken we te voet naar het startpunt, nabij de Akropolis. De tour start om 09.30 uur en het is al gauw een half uur lopen, maar we vinden het leuk om op deze manier alvast de stad te verkennen. Na aankomst worden we welkom geheten door onze gids James. Hij komt zelf uit Engeland, maar is sinds 10 jaar woonachtig in Athene. Na een korte introductie en uitleg aan de groep (inclusief James zijn we in totaal met 11 personen), start de fietstour. We fietsen door het historische centrum, langs het stadion Panathinaiko (waar de eerste moderne Olympische Spelen werden gehouden), de Romeinse Agora, de begraafplaats Kerameikos en door de Nationale Tuinen. We maken telkens korte stops en James vertelt enthousiast en vol passie over alle bezienswaardigheden die we passeren. Erg leuk en interessant om op deze manier kennis op te doen over Athene! Tot slot fietsen we door de schilderachtige straatjes van Plaka terug en toevallig passeren we het restaurant waar we gisteren hebben gegeten. De eigenaar herkent ons en zwaait enthousiast als we voorbij fietsen. Ongeveer 4 uur later, na een tocht van zo’n 9 kilometer, arriveren we weer bij het startpunt. Echt een absulute aanrader om Athene per fiets te verkennen onder begeleiding van een gids! 

We lunchen vandaag wederom in de gezellige wijk Plaka en besluiten daarna de metro te pakken naar de Nationale Tuin, waar we ook tijdens de fietstour doorheen zijn gefietst. Dit park, de voormalige koninklijke tuin, is prachtig en ruim opgezet en een oase van rust in een drukke stad als Athene. Het is heerlijk weer en na een uurtje wandelen ploffen we neer in het gras en kopen twee biertjes bij een kraampje om de hoek. Ik zeg; niets meer aan doen! 

Wanneer het frisser begint te worden besluiten we op te zoek te gaan naar een typisch Griekse taverna. Weggestopt in een smal straatje vinden we een leuk tentje en als we naar binnen stappen voelen we ons meteen welkom dankzij de vriendelijke eigenaar. Vol enthousiasme vertelt hij over de specialiteiten die op het menu staan, die moeten we natuurlijk proberen! Het eten is echt heer-lijk. Moe maar voldaan pakken we de metro terug naar onze wijk en wandelen het laatste stuk naar het hotel. Wat een verrassende en veelzijdige dag was het, Athene is super!

Dag 3: Bezoek aan de beroemde Akropolis & slenteren over de markt  

Vandaag gaan we de bekendste toeristische trekpleister van Athene beklimmen, de 156 meter hoge berg de Akropolis! Deze tafelberg staat vol met historische en beroemde monumenten uit de Griekse oudheidEen kaartje voor de Akropolis kost zo’n 25 euro. Je kunt een kaartje ter plaatse kopen of vooraf online bestellen, dat hebben wij gedaan. Op die manier hoef je ter plaatse niet lang in de rij te staan, een aanrader dus! De klim is pittig, maar eenmaal aangekomen op de top word je beloond met een prachtig uitzicht! Op de Akropolis staan nog zo’n 21 grote gebouwen, wij besluiten de grootste en meest bekende te bezoeken: Parthenon, het Theater van Dionysus, de Poort van Propyleeen, de tempel van Nike en de Erechtheion tempel. Zo ontzettend indrukwekkend! 

We raken aan de praat met een Spaans stel, die ons wijzen op de Varvakeios markt. Een markt waar niet alleen locals hun boodschappen doen, maar waar ook chefs hun verse vis, noten, groentes en vlees halen. Ook vind je hier een aantal kleinschalige restaurants, waar je de meest heerlijke lokale specialiteiten kunt proberen. Goede tip! Nadat we de belangrijkste bezienswaardigheden op de Akropolis hebben bezocht, besluiten we de metro te pakken naar deze markt. We slenteren wat rond, proberen hier en daar wat lokale hapjes en nemen plaats bij een piepklein tentje, waar we heerlijk eten en genieten van de chaos en drukte. Daarna weten we nog een aantal leuke souvenirs te scoren voor het thuisfront, waarna we terugkeren naar het hotel. ’s Avonds pakken we een taxi naar de uitgaanswijk Gazi, dat bekend staat om haar vele clubs en discotheken. We stappen binnen bij een hippe en drukke bar en kunnen elkaar nauwelijks verstaan door de luide muziek. We drinken een paar drankjes en sluiten af met een shotje Ouzo, wat natuurlijk niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Athene! 

Dag 4: Terug naar huis & nagenieten van een geweldige city trip 

Helaas komt aan alles een eind, zo ook aan deze geweldige city trip! We hebben nog tijd om rustig te ontbijten, waarna we de koffer inpakken, uitchecken en de receptioniste vragen om een taxi te bellen. De taxirit naar de luchthaven & de vlucht terug naar Amsterdam verlopen voorspoedig. We kijken terug op een onvergetelijke tijd!

Wil je zelf ook eens een kijkje nemen in Athene kijk dan eens naar onze Easy Landing Athene startpakket. Wil je naast Athene ook nog eens gaan eilandhoppen in de Cycladen dan hebben we de perfecte reis voor je. 

01 02