Cuba

Cienfuegos

4min. leestijd

Waan je terug in de tijd, opzij springend voor paard en wagen en met z’n allen eten en dansen op het lokale marktplein tot diep in de nacht. De mooie (fel)gekleurde gebouwen maken het geheel hier af. De stad Cienfuegos wordt ook wel ‘de parel van het zuiden’ genoemd.

We sliepen in een casa particular, bij mensen thuis dus. Echt een aanrader om te doen! De mensen zijn super gastvrij, maken het lekkerste eten en als je een beetje Spaans kan praten, dan heb je leuke conversaties met de locals. Het centrum van Cienfuegos heeft aardig wat bezienswaardigheden. Het staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Rond het centrale plein Parque José Martí staan de meest prachtige gebouwen te pronken. José Martí was een schrijver, dichter en filosoof. Bezoek het Palacio Ferrer, aan de buitenkant mooi, maar binnenin nog mooier. Je kunt hier het dak op en hebt dan een gaaf uitzicht over de stad. Aan het plein staan nog meer prachtige gebouwen zoals een oude kathedraal en het cultuurhuis Casa de la Cultura Benjamin Duarte. Slenter tussen de locals en laat je meevoeren naar de lokale cafés en restaurants. De (oude) villa’s in de wijk Punta Gorda en de statige huizen langs de Paseo del Prado zijn erg fotogeniek en een must-see. Bij het prachtige paleis Palacio del Valle hebben we de lekkerste Mojito gedronken onder het genot van een mooi uitzicht.
Vanuit Cienfuegos hebben we uitstapjes gemaakt naar, onder andere, El Nicho, een natuurgebied met prachtige watervallen. Het lijkt wel of je in een sprookje terecht bent gekomen als je hier rondwandelt. Gelukkig hadden we onze zwemkleding meegenomen, want het was een warme dag én je kan dus gewoon bij de watervallen het water in, hoe gaaf is dat! Op de terugweg reden we langs Laguna Guanaroca om flamingo’s te spotten, maar er mogen slechts een beperkt aantal mensen per dag naar binnen. En terecht ook, het is een beschermd natuurgebied en we willen de flamingo's niet wegjagen.
Eenmaal terug in Cienfuegos was de zon aan het zakken en gleed er een prachtige oranje gloed over de stad. We zijn toen naar het Castillo de Jagua gegaan, een fort gebouwd om piraten tegen te houden. Een prachtige afsluiting van een prachtige dag. Morgen op naar
Trinidad.

01 03