
- U bevindt zich hier:
- ... Home
- Over ons
- Reisblog
- Charlotte en Eva in Mexico: Cenotes, ruïnes, tempels en tortilla’s!
Charlotte en Eva in Mexico Cenotes, ruïnes, tempels en tortilla’s!

- U bevindt zich hier:
- ... Home
- Over ons
- Reisblog
- Charlotte en Eva in Mexico: Cenotes, ruïnes, tempels en tortilla’s!
Dag 1: Vrijdag 11 november, heenreis
Onze reis begon met een vlucht naar London met British Airways. Voor het landen hadden we goed zicht op de Big Ben, de Thames en de London Eye. Vanaf London vlogen we door naar Miami met American Airlines. De service tijdens de vlucht was erg goed. We kregen allerlei snacks, eten en drankjes en het cabinepersoneel was zeer behulpzaam. We hadden allemaal een eigen schermpje met entertainment tot onze beschikking. Er was keuze uit de nieuwste films, radiozenders, spelletjes en tv series. Hierdoor hebben we ons prima vermaakt tijdens vlucht en waren wij er voordat we het wisten.
Op Miami aangekomen gingen we door de security en ook de douane verliep voorspoedig. Er is tegenwoordig een nieuw systeem waarbij je na aankomst eerst bij een computer een aantal vragen moet beantwoorden over wat je het land inbrengt, een scan van je paspoort en een foto moet laten maken. Vervolgens moet je alsnog langs een douanier maar door dit systeem hoef je uiteindelijk minder lang te wachten en dat is natuurlijk erg fijn! Daarna onze laatste vlucht naar Cancun en ook die verliep zonder problemen.
Bij de uitgang van het vliegveld stond een vrolijke Mexicaanse man op ons te wachten met een bordje met onze naam erop. Het was ongeveer 20 minuten rijden naar ons hotel en daar aangekomen ontvingen we ons welkomstpakket met reisbeschrijving, vouchers en bustickets. Daarmee zat de eerste, lange dag er eindelijk op en zijn we snel in bed gekropen!
Dag 2: Zaterdag 12 november, Chichen Itza
We hadden voor vanochtend de wekker vroeg gezet maar we waren al eerder wakker vanwege de jetlag. Na een goed ontbijt hebben we uitgecheckt en zijn we op zoek gegaan naar het busstation. Het busstation bleek uiteindelijk zo ongeveer om de hoek van ons hotel te liggen. We waren keurig op tijd en namen plaats in de wachtruimte totdat werd omgeroepen dat de bus naar Chichen Itza zou vertrekken.
De rit duurde circa 3 uur en onderweg stopten we kort in Valladolid. Eenmaal aangekomen in Chichen Itza werden we afgezet bij de hoofdingang van het ruïnecomplex. Wij hebben daar eerst geluncht voordat we een taxi naar ons hotel namen.
’s Middags hebben we bij het zwembad gezeten waar het verkoelende water erg welkom was. We sloten de dag af met een heerlijke, lokale maaltijd in het restaurant van het hotel.
Dag 3: Zondag 13 november, Chichen Itza
Ook het ontbijt bleek goed verzorgd. Dit familiehotel, waar alle broers en neven meewerken, doet zijn best om je een echt vakantiegevoel te bezorgen!
Met het busje van het hotel zijn we naar de ruïnes van Chichen Itza gegaan. We werden afgezet bij de westelijke ingang, waar ook verschillende hotels liggen. Bij de kassa kochten we een ticket voor het park, daarnaast moesten we ook een federal fee betalen. Je kon gelijk een gids inhuren maar voor ons hoefde dat niet. Het was een zeer indrukwekkend complex en aangezien wij er al om 9 uur ’s ochtends waren, was het er nog lekker rustig. Wonderbaarlijk om te zien wat de Maya’s allemaal hebben opgebouwd, en dan was dit nog maar een klein deel daarvan! De bekendste ruïne, ‘El Castillo’ was ontzettend hoog en imponerend. Het sportcomplex bleek nog bijzonder goed intact. Verder was er een cenote te zien, een heilige plek voor de Maya’s omdat het volgens hen een ingang naar de onderwereld was. Zij gebruikten de poelen dan ook om offers te brengen.
Na een kleine drie uur hadden wij alles wel gezien en het werd warmer en drukker. We zijn naar het naastgelegen dorpje gegaan om te lunchen. Vervolgens hebben we een andere cenote tegenover ons hotel bezocht, Cenote Il-Kil. Hier kon je in zwemmen. Prachtig om te zien, deze was open, je zag de blauwe lucht erboven met alle lianen en het groen van de planten die aan de zijkant groeien. Je kon ervoor kiezen met een trapje het water in te gaan of je kon zo het water inspringen of -duiken. Omdat het water 50 meter diep was, hoefde je bij het duiken niet bang te zijn dat je de bodem raakte. Wij kozen voor het trapje zodat wij eerst even de temperatuur konden voelen. Die bleek erg mee te vallen, het was geen warmwaterbron maar het was ook niet ijskoud zoals we eigenlijk verwacht hadden.
Na het zwemmen namen we een taxi terug naar de ingang van Chichen Itza. Daar zou rond kwart over 5 onze bus naar Merida vertrekken. De reis duurde zo’n anderhalf uur. Eenmaal aangekomen in Merida zijn we lopend naar het hotel gegaan. Elke zondag wordt in Merida het centrum afgesloten voor verkeer en is het groot feest in de stad. Toen we op het centrale plein uitkwamen, zagen we mensen dansen en feest vieren op straat en er waren allerlei marktkraampjes opgesteld. Ons hotel was een stukje verderop. Na het inchecken hebben we nog even door het centrum gelopen en de markt bekeken.
Dag 4: Maandag 14 november, Merida
We begonnen de dag met het uitgebreide ontbijtbuffet van het hotel. Daarna werden we opgehaald voor een excursie naar de cenotes bij Cuzama. Onze gids Santiago vertelde onderweg van alles over de geschiedenis van Merida. In Acanceh bezochten we een lokale markt waar we uitleg kregen over de gerechten en producten die daar te koop werden aangeboden. We mochten ook allerlei dingen proeven (banaantjes, bananencola enz). Vervolgens reden we verder naar Cuzama. Daar stapten we over op paard en wagen en reden we via een spoorlijn langs velden vol agave planten. Onderweg bezochten we drie verschillende cenotes. Bij alledrie was het mogelijk erin te zwemmen. Wij kozen voor de laatste en de meest toegankelijke cenote (cenote Chelentun). Terug in het dorpje haalde onze gids ons weer op en reden we naar een restaurant vlakbij voor een traditionele Yucataanse lunch. Na terugkomst in Merida hebben we nog even door de stad gelopen en wat gegeten.
Dag 5: Dinsdag 15 november, Campeche
Na het ontbijt zijn we een wandeling door de stad gaan maken. Onderweg hebben mooie gekleurde gebouwen, kerken en pleinen gefotografeerd. Uiteraard was er ook even tijd voor een kopje koffie in het zonnetje. Daarna gingen we terug naar het hotel om onze bagage op te halen en uit te checken. Per taxi zijn we naar het busstation gegaan. Vanaf daar ging de bus naar Campeche, een rit van circa 2,5 uur. Aangekomen in Campeche namen we een taxi naar het hotel. Het ritje duurde een kleine tien minuten en ondertussen probeerde we in onze beste Spaans een gesprek te voeren over onze reisplannen.
Het centrum van Campeche wordt omringd door een hoge muur, gebouwd ter bescherming omdat de stad vroeger vaak werd aangevallen door piraten. Campeche heeft daarom de bijnaam ‘Piratenstad’ gekregen. Het zag er allemaal erg gezellig uit, met schattige kleine huizen. Vanwege dit goed bewaarde stadscentrum staat Campeche op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ons hotel lag vlakbij een klein straatje met restaurants, om de hoek van het centrale plein bij de kathedraal. Een gezellig stekje, want alles speelde zich op of rondom dit plein af!
Dag 6: Woensdag 16 november, Campeche
We hadden nog een vrije dag in Campeche voor we met de nachtbus verder gingen naar San Cristobal de las Casas. Na een bezoek aan het VVV kantoortje op het plein, besloten we richting de boulevard te lopen, wat net buiten de stadsmuur lag. We bezochten een lokaal kunstmarktje. Ook hebben we de stadsmuur bekeken. Je kon er bovenop klimmen vanwaar je een mooi uitzicht had over de stad. Terug in het centrum hebben we de kleurige huisjes gefotografeerd en gegeten bij een restaurant dat aanbevolen werd door veel reisgidsen. Het bleek een restaurant te zijn waar veel locals aten en het was inderdaad erg lekker! Daarna hebben we onze spullen opgehaald in het hotel en een taxi genomen naar de bus terminal.
Dag 7: Donderdag 17 november, San Cristobal
De nachtbus was een lange rit (13 uur) maar gelukkig hebben we wel kunnen slapen. Onderweg hadden we een aantal stops. Soms bij een busstation, soms omdat de chauffeurs koffie wilden, dan weer een sanitaire stop of omdat je ter plekke eten en drinken kon kopen. Uiteindelijk kwamen we aan in San Cristobal en je kon gelijk merken dat je hoog in de bergen zat, want ondanks dat de zon scheen was het een stuk frisser. De lange broek en het vestje dat we aanhadden vanwege de airco in de nachtbus, bleek een goede keuze.
Aangekomen in het hotel hebben we ingecheckt en ons opgefrist. Daarna zijn we de stad gaan verkennen. We kwamen al snel in een gezellig winkelstraatje met allerlei leuke restaurantjes. Halverwege de hoofdstraat waren twee grote pleinen, waarvan één met een mooie kathedraal. Wij zijn de hoofdstraat verder doorgelopen en eindigden op een marktje. Dat leek klein maar bleek uiteindelijk heel groot en stond vol met souvenirkraampjes. We hadden gehoord dat San Cristobal de beste plek is om authentieke souvenirs te kopen en hier konden we zeker goed slagen. Overal liepen mensen in traditionele kleding en dat maakte het, samen met de gebouwen, tot een kleurrijk geheel en gaf een prettige sfeer. We besloten lekker warm binnen te gaan eten. Daarna hebben we nog iets gedronken bij een Mezcalleria, een bar waar de hoofddrank het typische Mezcal is. Omdat we het op een gegeven moment wel erg koud kregen, zijn we terug gelopen naar het hotel om te gaan slapen.
Dag 8: Vrijdag 18 november, San Cristobal
We werden bij ons hotel opgehaald voor de excursie naar indianendorpen rondom San Cristobal. Samen met een Mexicaanse familie, die daar ook op vakantie was, bezochten we twee dorpjes in de omgeving. Het eerste dorpje, Zinacantan, lag in de vallei. We stopten bij de kerk van het dorp, waar we even binnen mochten kijken. Het was een bijzonder kleurrijk geheel. Helaas mocht je geen foto’s maken. Er stonden veel beelden van heiligen in de kerk, die door de mensen vereerd werden. De lokale bevolking gelooft dat als je deze heiligen tevreden stelt, de mensen in het dorp gezond en gelukkig zullen zijn. Dit doen ze door de heiligenbeelden bloemen te geven, er kaarsen bij te branden en door veel te bidden. Verderop in het dorp was een huis dat we konden bezoeken. Er was een altaartje gemaakt en we kregen van de gids een klein glaasje pox (uitgesproken als posh), een heel sterk alcoholisch drankje dat lokaal veel gedronken wordt. Er waren allerlei vrouwen aan het weven en zij verkochten hun zelfgemaakte producten. In een andere ruimte waren vrouwen verse tortilla’s aan het maken op een open vuur. Daar wilde ik er natuurlijk wel één van proeven!
We reden verder naar het tweede dorpje, San Juan Chamula, dat vlakbij lag. Onderweg naar de kerk kwamen we langs de school en daar waren ze aan het oefenen met muziekinstrumenten voor de optocht van Revolution Day, de nationale feestdag. De kerk zelf bleek wit met prachtige, groene beschilderingen. Toen we de kerk binnen kwamen, waren we echt even sprakeloos. Overal zagen we kaarsjes. Onze gids legde uit wat er gaande was. De mensen gingen vroeger heel anders om met hun geloof maar ze werden door de Spanjaarden gedwongen om in kerk te bidden. Voorheen deden ze dat in de bergen, doormiddel van te drinken en te dansen. In de kerk lagen overal dennennaalden op de vloer en er hingen doeken aan het plafond in de vorm van bergtoppen. Dit alles om de mensen het gevoel te geven dat ze buiten waren. Veel van deze mensen zijn analfabeet en spreken hun eigen taal (Tzeltal). Ze komen hier naar toe om te bidden en de goden te verzoeken hun zieke dierbaren te genezen. De kerk is eigenlijk een soort ziekenhuis voor hen. Er stonden overal kaarsjes om de heiligen te verzoeken en te bedanken, terwijl de lokale bevolking om de kaarsjes heen zaten. Er gebeurde van alles en het was erg bijzonder om te zien. We bleven daarom een tijdje binnen zodat we het goed in ons op konden nemen.
Terug in San Cristobal de las Casas zijn we gaan lunchen op Rue de Guadeloupe, een heel gezellig straatje met allerlei restaurantjes. Daarna hebben we rondgelopen over de markt waar de lokale bevolking hun producten verkochten. De markt was ontzettend groot dus we hebben helaas niet alles kunnen zien. ’s Avonds was het wederom gezellig in de stad, er waren allemaal optredens zoals een modeshow. Het was vrijdagavond en je kon merken dat veel Mexicanen dan naar deze stad komen om het weekend te vieren.
Dag 9: Zaterdag 19 november, Palenque
Vanochtend werden we tussen 5 en half 6 opgehaald voor onze transfer naar Palenque. Onderweg kwamen we langs allerlei indianen dorpjes, terwijl de weg langzaam steeds bochtiger werd. Rond acht uur stopten wij bij een restaurant voor het ontbijt. We vervolgden daarna onze weg naar de Agua Azul waterval. Deze waterval heeft veel verschillende plateaus, erg mooi om te zien. Je kon een lang pad langs de waterval lopen tot het punt waar hij ongeveer begon.
Na weer een stuk rijden, kwamen we bij de tweede waterval aan, de Misol Ha. Deze waterval valt van grote hoogte naar beneden. Je kunt achter de waterval langs lopen en ook van een afstandje goede foto’s maken. Na het bezoek aan deze waterval werden we netjes afgezet bij ons hotel in Palenque, waar we incheckten en zijn gaan lunchen in een restaurant in de straat. We hebben ook even de rest van de stad bezocht. Die avond was ook hier op het centrale plein een gezellig muziekfeest.
Dag 10: Zondag 20 november, Palenque
Vandaag stond een bezoek aan Yáxchilan en Bonampak op de planning. We werden rond 6 uur bij ons hotel opgehaald en onderweg konden we ontbijten bij een plaatselijk restaurant. We reden langs dorpjes waar de kippen, varken en paarden rondom de huizen liepen. De tocht ging verder per traditionele jungleboot over de Usumacinta rivier. Midden in de jungle van Yaxchilan stapten we uit en liet onze gids zien wat voor dieren daar allemaal leefden. We bezochten een ruïne waar we door heen konden lopen. Toen we de ruïne weer uitliepen, kwamen we het ‘dorp’ binnen, een groot veld met allerlei bomen en nog meer ruïnes. Onze gids vertelde van alles over de ruïnes en de bekende La Selva bomen. Het was een spectaculair gezicht, alle ruïnes zo midden in de jungle. Er liepen weinig tot geen toeristen rond dus je kon rustig alles bekijken en foto’s maken. Eén van de ruïnes lag heel hoog en na flink wat treden te hebben opgeklauterd, konden we binnenin kijken.
Terwijl we terugliepen naar de boot zag de gids slingeraapjes in de bomen. Al gauw zagen we er steeds meer, erg bijzonder! Na ons bezoek aan Yáxchilan reden we naar een restaurant verderop, waar we met het gezelschap lunchten. Daarna gingen we verder naar het complex van Bonampak. We moesten overstappen in een ander busje, dat ons dichterbij de ruïnes bracht. De laatste paar honderd meter moesten we lopen. Het complex van Bonampak is niet zo groot, het is één veld met een grote ruïne. Deze ruïne bestaat uit een hele grote trap met daarop verschillende huisjes. In drie van die huisjes zijn de kamers met muurschilderingen waar deze ruïne bekend om staat. Na het bezoek aan Bonampak reden we in een paar uur terug naar Palenque .
Dag 11: Maandag 21 november, Palenque
Vanaf het centrum van de stad reed een pendeldienst, die je voor 20 Peso’s per persoon naar de ruïnes bracht. Bij de ruïnes betaalden we, net zoals bij Chichen Itza, entreegeld. Het was gelukkig niet zo druk en we konden rustig rondlopen. Bij Palenque zijn heel veel ruïnes te bezichtigen en het was een mooi gezicht dat alles zo aan de rand van de jungle lag! Naar de uitgang toe liep je via een prachtige pad door de jungle langs een waterval. Aan het einde van deze route konden we het park weer verlaten en namen we het pendelbusje terug naar het stadje. We hadden een late check-out geboekt zodat we nog even rustig bij het zwembad konden zitten. Helaas was er deze middag geen zon. We ontspanden daarom nog even in onze kamer voor we uitcheckten. Het busstation lag aan het einde van de straat dus dat konden we lopend af. We zaten vooraan in de nachtbus, daardoor hadden we extra veel beenruimte.
Dag 12: Dinsdag 22 november, Tulum
Na een busrit van circa 11 uur kwamen we aan in Tulum. We namen een taxi naar ons hotel en onderweg zagen we veel mensen die op beachcruisers naar het strand fietsten. Er liep een lange, smalle weg met hotels langs het strand, the Strip genoemd.
Bij het inchecken kregen we gelijk een welkomstcocktail: een alcoholvrije mojito! De kamers bestonden uit cabanas met één of twee verdiepingen. Wij hadden de benedenverdieping van een huisje met daarvoor een veranda met hangmat en twee fijne strandstoelen. De kamer was heerlijk ruim en er was een luxe inloopdouche. Vanuit onze kamer liep je zo het strand op. Daar hebben wij onze verdere middag gespendeerd. Op het strand stonden een aantal ligbedden en parasols waar je gebruik van kon maken. We genoten van het prachtig witte privé strand en felblauwe zee. Het was, samen met de palmbomen, net een paradijs, zo mooi! Bij het restaurant van het hotel lunchten we aan een tafeltje op het strand.
’s Avonds aten we bij een gezellig restaurant vlakbij het hotel. Terug lopend zagen we een prachtige heldere sterrenhemel! Op het strand was dit nog beter zichtbaar en daar hebben we nog even van genoten voor we naar bed gingen.
Dag 13: Woensdag 23 november, Tulum
Vanaf ons ontbijttafeltje hadden we prachtig uitzicht over de zee en het strand. Het ontbijt was ook nog eens heerlijk! Dit keer hadden we geen buffet maar een menu waar we uit konden kiezen. Na het ontbijt gingen we per taxi naar de ruïnes. Het was er erg druk want het bleek de dag voor Thanksgiving te zijn. Veel Amerikanen hadden daardoor een lang weekend vrij en namen van de gelegenheid gebruik om Tulum te bezoeken. De ruïnes lagen bijna allemaal op een klif aan de rand van de kust en dat gaf een heel mooi beeld. Na het bezoek aan de ruïnes zijn we naar het centrum van Tulum gegaan voor de lunch. De rest van de middag wilden we op het strand doorbrengen maar helaas ging het regenen.
Dag 14: Donderdag 24 november, Playa del Carmen
Vanaf de busterminal in de stad vertrok de bus die ons in een uur naar Playa del Carmen bracht. Daar aangekomen namen we een taxi en het laatste stukje naar het hotel liepen we via 5th Avenue, de hoofdstraat van Playa del Carmen. Ons hotel lag in een rustiger deel van deze straat en aangezien het een voetgangersgebied was, reden hier geen auto’s. Het was nog te vroeg om in te checken, daarom hebben we onze bagage gedropt en zijn we gaan lunchen bij een restaurantje verderop. De sfeer in Playa del Carmen was weer heel anders dan in Tulum. Het was er drukker, maar ook meer Europees georiënteerd met Italiaanse restaurants en moderne bars. Na de lunch liepen we naar het strand, dat een paar blokken verderop lag. Vanaf Playa del Carmen kun je de boot nemen naar Cozumel, een eiland voor de kust. Je kon het eiland al vanaf het strand zien liggen. Terug in het hotel konden we onze kamer in, waar we ons even opfriste. Daarna gingen we snel weer op pad. Aan de 5th Avenue zat een groot winkelcentrum met allerlei Amerikaanse winkels, die wilden we nog even bekijken. Ook namen we een kijkje bij het uitgaansgebied van Playa del Carmen. Daar waren, naast een ruim aanbod aan bars, ook diverse grotere clubs gevestigd.
Dag 15: Vrijdag 25 november, Playa del Carmen
Om 9 uur ‘s morgens lagen we al op het strand, het doel was zoveel mogelijk van de zon te genieten voor we weer huiswaarts gingen. Als lunch kozen we allebei lekkere verse vis: een garnalen cocktail en een heerlijke ceviche. Bij terugkomst in het hotel hing er een briefje op onze deur waarbij de tijd voor onze transfer voor de volgende dag werd bevestigd.
’s Avonds hebben we nog een keer gegeten bij een gezellig visrestaurant, daarna was het tijd om in te pakken en ons voor te bereiden op de terugvlucht.
Dag 16: Zaterdag 26 november, terug
De chauffeur van onze transfer was netjes op tijd en reed ons in ongeveer een uur naar het vliegveld van Cancun. De vlucht naar Philadelphia verliep voorspoedig. We hadden ook nu weer een entertainment scherm tot onze beschikking en we keken allebei een film.
In Philadelphia aangekomen moesten we door alle security, maar dat ging gelukkig erg vlot. We hadden 4,5 uur overstaptijd dus we konden rustig rondkijken op het vliegveld en aten wat bij een typisch Amerikaanse sportsbar. Daarna was het alweer tijd om te boarden en ditmaal konden we zo doorlopen. De vlucht ging snel voorbij en eenmaal aangekomen op Schiphol was onze reis dan toch echt ten einde. Maar wat was het mooi, we zullen er nog lang met veel plezier aan terugdenken!