Bolivia

Carnaval van Oruro

3min. leestijd

Het carnaval van Oruro is een uniek folkloristisch en religieus feest met meer dan 50000 dansers en vele culturele activiteiten. Het uitbundige Oruro-carnaval vindt plaats in het departement Oruro, gelegen in het westen van Bolivia in de centrale hooglanden van het Andes-gebergte. 

Het carnaval van Oruro vindt zijn oorsprong in de oude aanroepen van de Andes-moeder aarde (Pachamama), oom Supay (duivel) en Candelaria Virgin. Het wordt als uniek beschouwd vanwege zijn religieuze karakter. Het Oruro Carnaval begint 40 dagen voor Pasen met de eerste "Convite" voor de Socavon Maagd. Elk jaar komen folkloristische dansgroepen uit heel Bolivia en de wereld samen in Oruro om hulde te brengen met hun muziek en dansen aan de Maagd van Candelaria, ook wel bekend als Socavón. De dansers maken een reis van enkele kilometers, met als hoogtepunt het Heiligdom van de Maagd aan wie ze hun dans als offer aanbieden in ruil voor het inwilligen van een wens.

Het evenement begint officieel acht dagen voor Aswoensdag met elk jaar weer dezelfde duiveldans, de ‘Diablada’. In tegenstelling tot het carnaval in Rio de Janeiro, waar elk jaar een ander thema wordt gekozen.

Carnaval de Oruro is elk jaar weer een populaire trekpleister. Vanuit binnen-en buitenland komen er veel bezoekers op af. Accommodatieprijzen stijgen tijdens het evenement en er is vaak al vroeg volgeboekt. De stad is voorzien van zitbanken en tribunes en tickets kunnen ter plekke gekocht worden bij verschillende verkopers. Vanuit La Paz worden er zelfs dagtochten naar Oruro georganiseerd. Een excursie naar een ch’alla ritueel is ook erg geliefd bij toeristen.

Na dit ritueel wordt er groots feest gevierd, waar veel water en schuim bij te pas komt. Toeristen zijn vaak het doelwit, dus be prepared!

01 05