Cuba

Camagüey

3min. leestijd

De stad Camagüey heeft een rijke historie en staat bomvol witte koloniale gebouwen, pleinen, kerken en smalle kronkelende straatjes waar je lekker kunt verdwalen. Het is de twee na grootste stad van Cuba, maar lang niet zo bekend als de stad Havana. Wel net zo mooi en interessant als de hoofdstad.

Als je door het centrum van Camagüey loopt, lijkt het net alsof je in een kinder tekenfilm beland bent. Overal zie je vrolijke, pasteltinten en ieder gebouw is zo netjes onderhouden. Zullen ze het iedere week opnieuw verven? Ik keek mijn ogen uit, wat een lieflijke sfeer hangt hier. Het verwonderde mij dan ook niet toen ik las dat het centrum op de werelderfgoedlijst van de UNESCO stond. Ik trok mijn wandelschoenen aan en ging op zoek naar de verstopte bezienswaardigheden. Ook hier weer volop Spaanse invloeden en kronkelige straatjes. De straatjes zijn zo kronkelig, dat ik er een paar keer helemaal in ben verdwaald en mijn telefoon nodig had om terug te gaan naar daar waar ik het weer herkende. In dit geval was dat het centrale plein Plaza de los Trabajadores. Sommige straatjes lopen ook gewoon dood, dan moet je weer helemaal terug en opnieuw beginnen. Ohja, en ook verstandig om te onthouden waar je al bent geweest, voordat je voor de tweede of derde keer hetzelfde straatje omhoog loopt… Er wordt gezegd dat dit expres is gedaan om de piraten in een doolhof terecht te laten komen. Aan het Plaza de los Trabajadores staat trouwens de prachtige kerk Iglesia de la Merced. De binnenkant ervan is erg mooi met een sarcofaag van zilver. Ook vind je een aantal belangrijke plaatsen (museum, een plein, het geboortehuis) die je meer leren over de invloed van Ignacio Agramonte, één van de leiders tijdens de Eerste Onafhankelijkheidsoorlog. Als je zin hebt in een klim, ga dan de trap op van de kathedraal aan het Parque Agramonte en geniet van het uitzicht.

Na een paar keer flink verdwaald te zijn geweest hield ik het voor gezien in de mooie wirwar van straatjes en ben souvenirs gaan kopen op de Calle Maceo. Wat is het toch heerlijk op mijn trans Cuba reis.

01 02