Burj Khalifa

3min. leestijd

De Burj Khalifa is een wolkenkrabber in de stad Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. In 2007 nam het de titel 'hoogste gebouw ter wereld' over van de Taipei 101 in Taiwan. In 2019 bereikte de toren zijn hoogste punt, met een hoogte van 828 meter. Inclusief antennes en vlaggenmasten is de hoogte 829,8 meter.

De Burj Khalifa vormt het centrum van de wijk Downtown Dubai, waar je onder andere ook de Dubai Mall vindt. Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Dubai. Op het moment dat de bouw begon was de naam Burj Dubai (Toren van Dubai’). Pas bij de opening werd de definitieve naam Burj Khalifa onthuld.

De onderste 37 verdiepingen zijn onderdeel van een hotel. Dan zijn er nog 84 appartementverdiepingen, een zwembad en 2 observatiedeks op verdieping 124 en 125. Tegen betaling kun je een bezoek brengen aan beide verdiepingen, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.

01 02

De totale kosten voor de bouw van Burj Khalifa zijn circa 1,3 miljard euro. Verder heeft het gebouw een aantal records op zijn naam staan zoals de hoogste moskee op de 158e verdieping, ‘s wereld’s hoogste restaurant op de 122ste verdieping en het gebouw met de meeste verdiepingen, 160! In de toren zijn de snelste liften ter wereld geplaats. Die liften kunnen circa 65 kilomter per uur, dat is bijna 18 meter per seconde! 

Wij raden iedereen aan om een bezoek te brengen aan de Burj Khalifa, tickets kunnen wij vooraf verzorgen.