Brenda in Jaipur, Ranthambore en Agra

5min. leestijd

Jaipur is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan en staat bekend als de ‘Roze Stad’ vanwege de vele roze kleurige gebouwen die hier te vinden zijn. Via de receptie regelen we een tuk-tuk. Omdat we geen zin hebben om steeds te moeten onderhandelen spreken we meteen een prijs voor de halve dag af.

Als eerste gaan we naar de Hawa Mahal (paleis der winden). Daarna bezoeken we de Jantar Mantar. Een astronomisch observatorium, alles met meten en sterren, planeten etc. Onze andere highlight voor vandaag is het City Palace. Op onze combi-entreekaart zit ook de Albert Hall Museum. We gaan dus als echte Nederlanders maar even een kijkje nemen. Daarna gaan we via een toeristische route terug naar het hotel. Lekker even zwemmen, relaxen en e-mailen etc.

Op onze tweede dag in Jaipur hebben we het Amber fort bekeken. Vervolgens stopten we bij het Nahargarh Fort, ooit een prachtig gebouw. Ze zouden het moeten renoveren. Het heeft in ieder geval een geweldig uitzicht over het meer en de stad. Later op de dag is het tijd voor een Bollywood film in de Raj Mandir bioscoop. Iets wat je zeker niet mag missen als je in Jaipur bent.

Het is 180 km rijden naar Ranthambore, ‘het tijgerpark’. Een stuk van de weg is slecht of zeg maar gewoon weg. Dus echt opschieten doen we niet. Rond half 4 zijn we in het hotel. Daar gaan we lekker liggen luieren bij het zwembad want verder is er weinig te doen in de buurt van het hotel.

De volgende dag moeten we vroeg uit de veren voor onze jeepsafari, tussen half 7 en 7 uur worden we opgehaald. Als we aan het wachten zijn op de jeep komt er een personeelslid buiten adem aangerend dat er een baloe (sloth beer) aan de overkant is. We zien hem nog net over een akker de omgeving verlaten. Gratis en voor niks. Het National Park heeft 6 secties en je kunt niet zelf kiezen naar welke sectie je gaat. De chauffeurs krijgen ’s morgen pas te horen wat hun sectie voor die dag is. We zien in het park sambars, spotted deer, pauwen en aapjes en ook de voetafdruk van de tijger maar niet het dier zelf.

Rond 10 uur zijn we weer terug in het hotel. We besluiten nog een safari in de middag te doen. Er is dan alleen nog plek in een canter (20 persoonsjeep). We zien meteen krokodillen en binnen 10 minuten een mannelijke tijger. Spectaculair, helaas ligt hij achter een boom dus geen goede foto’s maar dit mag de pret niet drukken; we hebben gezien waarvoor we gekomen zijn.

01 01

Om 10 uur gaan we bij het hotel weg, onderweg nog wat fotostops en daarna een flink gedeelte weer over dezelfde weg terug. Voor we in Agra aankomen maken we een stop bij Fatehpur Sikri. Een verlaten stad met drie paleizen: één voor de moslim vrouw, één voor de hindu en één voor de christelijke vrouw. Daarna bezoeken we nog de Tomb of Shaikh Salim Christi. Veel mensen komen hier een wens doen met een donatie bij de heilige voor een baby, gezondheid, liefde, geluk etc. Na de spookstad bekeken te hebben zitten we muurvast in het verkeer van Agra. Wat een chaos. Hotel Amar is een prima hotel. We eten lekker bij restaurant Haveli in de buurt en dan eindelijk al het stof weer van ons afspoelen en lekker slapen.

De volgende dag in Agra doen we ’s morgens rustig aan. We nemen ’s avonds laat de nachttrein naar Varanasi dus we hebben nog een lange dag te gaan. Om half 12 gaan we met onze chauffeur en een gids op pad. Als eerste gaan we naar het Agra Fort. Het fort is ontzettend groot en je kunt aan de andere kant van de rivier de Taj zien liggen. Onze tweede stop is de Baby Taj: Itimad-ud-Daulah, waar een paar belangrijke familieleden van Taj Mahal liggen begraven. Hier zijn een stuk minder toeristen aanwezig. Een prachtig marmeren gebouw en mooie locatie. Dan is het tijd voor één van de hoogtepunten van deze reis: de Taj Mahal.

De laatste kilometer moet je met een elektrisch karretje naar de ingang. Zoals gewoonlijk moeten we weer door detectie pootjes lopen. Deze staan op veel plaatsen in India. Geweldig; eindelijk staan we oog in oog met de Taj Mahal. Vervolgens even boodschappen doen voor in de trein. Omdat de trein heel laat gaat besluiten we onze tijd te vullen in het Kalakriti Cultural Centre met de show ‘Mohabbat’, the Taj, the Saga of Love’. Een leuke dansperformance met prachtige kleding. Je krijgt een koptelefoon op voor de gesproken tekst in het Engels. Net als in de bios kun je de stoel in een soort ligstand plaatsen. De show duurt 80 minuten. Een leuke manier om de tijd te doden. Dit keer geen strenge controle zoals in Delhi op het treinstation. We kunnen gewoon doorlopen. De trein is er al. We stappen in en maken onze bedden op en gaan slapen.