Zuid-Afrika

Brenda en Matthijs in Zuid-Afrika

10min. leestijd

Ons grote avontuur naar Zuid-Afrika gaat beginnen! Op het vliegveld van Durban even op de parkeerplaats oefenen met het links rijden en schakelen en we kunnen op weg. Het is gelukkig maar 25 kilometer rijden naar Umhlanga Rocks. Na ingecheckt te zijn gaan we een heerlijke wandeling maken over de boulevard langs het strand. Net achter de boulevard zijn een heleboel gezellige restaurantjes en cafeetjes. We voelen ons meteen thuis in Zuid-Afrika.

Van Umhlanga Rocks is het zo’n 222 km naar St. Lucia. Als het donker wordt moet je in St. Lucia oppassen met op straat lopen, de nijlpaarden komen dan uit het water om te eten van het gras en tegen zo’n tientonner wil je niet opbotsen. Wij hebben vanuit Nederland al een Turtle tour geboekt. We gaan opzoek naar de onechte karetschildpad (loggerhead), op het strand van Cape Vidal. We zien tijdens de tour een schildpad die net begonnen is met het graven van een nest. Als één van de gelukkige hebben we deze avond de mazzel de full monty te kunnen aanschouwen. Vanuit St. Lucia brengen we verder een bezoek aan het Isimangaliso Wetland Park. We kijken onze ogen uit en zien o.a. zebra’s, nijlpaarden, koedoes, buffels en nog vele andere dieren. Ook maken we een boottocht over Lake St. Lucia. In het meer leeft de grootste concentratie krokodillen en nijlpaarden van Zuid-Afrika. Je zult hier gegarandeerd veel nijlpaarden zien. Wees alleen iets slimmer dan wij en neem een petje mee en genoeg zonnebrand tegen de brandende zon.

De volgende stop is het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve dat op nog geen 75 kilometer vanaf St. Lucia ligt en dus ook makkelijk vanuit St. Lucia kan worden bezocht. In het park leeft de Big Five en wij hopen deze dan ook te gaan zien. Bij de ingang is een handig boekje te koop met prachtige plattegronden en afbeeldingen met namen van de verschillende dieren. We zien enorm veel soorten herten, zebra’s en neushoorns. Het lijkt wel of om elke hoek een neushoorn staat. Ook hebben we het geluk om een aantal giraffen en een olifant te spotten. We trekken vervolgens dieper het Zululand in. Onderweg komen we langs een aantal historische plaatsen zoals Bloedrivier en Isandlwana, waar grote veldslagen hebben plaatsgevonden. In Rorke’s Drift leren we meer over de Zulu’s en genieten we van een optreden van de lokale dansers. Na de vele uren in de auto is het tijd voor lichamelijke inspanning. Deze vinden we in de Drakensbergen. Er zijn hier korte en lange wandelingen voor elk niveau mogelijk. De natuur is spectaculair. Denk bijvoorbeeld aan: prachtig uitzichten, bergen, watervallen en de nationale bloem de Protea. Vanuit de Drakensbergen maken we per jeep een excursie over de Sani Pass naar Lesotho. In Lesotho bezoeken we een dorp waar de schapenhoeders hun schapen naar toebrengen om te laten scheren. Een erg indrukwekkende ervaring. Aan het einde keren we weer terug naar Durban voor onze vlucht naar Port Elizabeth.

Na geland te zijn in Port Elizabeth halen we onze nieuwe huurauto op en rijden we naar het Addo Elephant National Park. Het park is waarschijnlijk de enige in de wereld waar de “Big 7” voorkomt (olifant, neushoorn, leeuw, buffel, luipaard, walvis en de witte haai). Wij bezoeken maar een klein onderdeel van dit park. Als je hier geen olifanten ziet, dan zie je ze nergens. Een tip die wij willen meegeven is dat je hier een gids kunt huren die in je eigen auto kunt meenemen, waardoor je veel meer kans hebt om wild te spotten. Zonder deze gids hadden wij waarschijnlijk geen leeuw gezien. Voor de afwisseling gaan we vervolgens weer iets actiefs doen. Heerlijk wandelen in het Tsitsikamma National Park. We wandelen zo’n 3 uur langs de prachtige rotskust naar een waterval. De andere kant op kun je een wandeling maken naar een grote ‘suspension bridge’. Voor de adrenaline junkies is het mogelijk om in de nabije omgeving een bungy jump te maken van de Bloukrans Bridge die zo’n 216 meter hoog is.

We laten de kust langs de Tuinroute achter ons en reizen naar de Cango Caves in Oudtshoorn. De adventure tour van 1,5 uur is echt een aanrader maar helaas niet voor iedereen geschikt. Je moet over een goede lichamelijke conditie beschikken en geen last hebben van claustrofobie. Onze highlight in Oudtshoorn is het ontwaken van de stokstaartjes (meerkatten) op het terrein van Zeekoe Reserve. Je moet er erg vroeg voor op, maar het is een unieke ervaring die je nergens anders zult beleven. Mocht je tijd over hebben dan is een bezoekje aan Prince Albert via de Swartberg Pass een leuke dagtocht. Houd er wel rekening mee dat deze pass niet geasfalteerd is, waardoor je tempo echt laag ligt! Voordat we naar Houtbaai rijden, lunchen we eerst in Hermanus, bekend vanwege de walvissen die hier voor de kust zwemmen.

Vervolgens komen we aan in Houtbaai. Van te voren hadden we al kaartjes gereserveerd voor Robbeneiland. Ook de Tafelberg, de pinguïns bij Boulders Beach en Cape Point & Kaap de Goede Hoop waren een mooie afsluiting van onze reis door Zuid-Afrika. We hebben een goede eerste indruk van Zuid-Afrika gekregen maar nog lang niet alles kunnen zien van dit land volop natuur en cultuur.