Botswana

Bezoek aan Vic Falls vanuit Chobe, Botswana

10min. leestijd

Als je bij Chobe verblijft, in de plaats Kasane, kan je vanuit hier een bezoek brengen aan de prachtige Victoria Falls!

De Victoria Falls liggen aan de machtige Zambezi Rivier in Zambia en Zimbabwe. Wanneer de Victoria Falls in vloed is dondert het vallende water over een breedte van 1708 meter en een hoogte van 108 meter naar beneden. De watervallen staan plaatselijk bekend als Mosi -oa-Tunya wat zich vertaalt als 'de rook die dondert'. De eerste Europeaan die de watervallen zag was David Livingstone, die Afrika van Noord naar Zuiddoor kruiste, het christendom predikte en handelsroutes opende. Livingstone noemde de waterval naar koningin Victoria.

Naast een dagexcursie kan je ervoor kiezen om in Victoria Falls Town te verblijven aan de Zimbabwe kant van de rivier, die de grens vormt tussen de twee landen. Bijvoorbeeld in Amadeus Garden Guesthouse. De Victoria Falls liggen op de grens met Zambia, maar de beste uitzichten zijn ongetwijfeld van de Zimbabwe kant van de grens.

De Zambezi rivier heeft, stroomopwaarts van de watervallen, een regenseizoen van eind november tot begin april en een droog seizoen voor de rest van het jaar. Het jaarlijkse overstroming seizoen van de rivier is februari-mei met een piek in april; de watermist van de waterval stijgt tot een hoogte van meer dan 400 meter en soms zelfs twee keer zo hoog. Dit is zichtbaar tot op een afstand van 48 km. Maar in het vloed seizoen is het onmogelijk om de voet van de watervallen te zien en de wandelingen langs de klif er tegenover zijn in een constante watermist gehuld. Dicht bij de rand van de klif, schiet nevel omhoog als omgekeerde regen

Als je kiest voor een verblijf in Vic Falls zijn er een aantal activiteiten die je kunt doen op de Zambezi rivier, de meeste hotels kunnen helpen bij het regelen. Deze activiteiten variëren van rustige zonsondergang riviercruises tot een paar van de meest spannende avontuurlijke activiteiten aangeboden in Afrika.

Een cruise op de Zambezi Rivier bij zonsondergang is een ervaring die je niet mag missen bij een bezoek aan de Victoria Falls. Deze 'sunset-cruises' duren over het algemeen ongeveer drie uur en vinden plaats op het deel van de rivier dat langs Mosi Oa Tunya National Park loopt. Vanaf de boot zul je olifanten, giraffen en misschien zelfs een neushoorn zien drinken vanaf de oever. Er is een grote veelheid nijlpaarden, krokodillen en vogelsoorten. Aan boord geniet je van een drankje en de rust en stilte, of luistert naar de ervaren gids met zijn enorme kennis van het wild en de lokale geschiedenis.

Geniet van een ‘bird’s eye’ zicht op de Victoria Falls tijdens een spannende vlucht over de Falls en de Zambezi rivier in een helikopter of Microlight vliegtuig. De helikopter is zo ontworpen dat alle passagiers een goed uitzicht hebben. De Microlight heeft een open cockpit voor de ultieme rit met de wind in je gezicht. Er zijn ook vluchten van 15 minuten waar men ook stroomafwaarts over de Batoka Gorge & stroomopwaarts over Mosi Oa Tunya National Park vliegt, een kans om wild te zien.

Er worden vele avontuurlijke activiteiten aangeboden in het Victoria Falls gebied, zoals het Bungee Jumpen bij de beroemde Victoria Falls Bridge. Je kunt ook de brug schommel nemen, waar je 70 meter boven de woeste met krokodillen gevulde wateren van de Zambezi vliegt in de Batoka Gorge, met uitzicht op de mooie Victoria Falls. Een ander avontuurlijke activiteit voor alle leeftijden van 6 jaar en ouder is de Zip Line over de Victoria Falls kloof. Reis al vliegend van Zambia naar Zimbabwe met de razende wateren van de Zambezi onder je en met een landing op de historische Victoria Falls Bridge.

Wildwatervaren op de Zambezi is een andere populaire activiteit bij een bezoek aan de Victoria Falls. Door de enorme hoeveelheid water, beschouwen velen de rivier de Zambezi als een van de beste “whitewater rafting” plekken in de wereld. De stroomversnellingen worden over het algemeen beschouwd als klasse 5 wat het hoogste commerciële raften niveau is. Afhankelijk van de tijd van het jaar waarin je bezoekt, ervaar je ofwel het hoge ofwel het lage niveau raften. De beste witte water rafting vindt plaats tijdens het lage seizoen.

Tijdens de drogere maanden van het jaar, mei tot oktober is het mogelijk om langs de rand van de watervallen te wandelen. Dit kan alleen worden gedaan vanaf de Zambia kant. Na duizenden jaren van erosie, zijn er veel rock zwembaden ontstaan en een van hen is direct aan de rand van een stuk waterval met steile afdaling. Dit is echt de ultieme infinity pool. Na een rotsachtige wandeling en een zwem in de Zambezi wordt het zwembad bereikt, -dan is het aan de onverschrokkenen om in het zwembad te springen. Er zijn gidsen aanwezig die ervoor zorgen dat men niet over de rand gaat .Voor de rest van het jaar, als iemand dom genoeg zou zijn om zich hier in het water te laten gaan, zouden zij weggesleept worden naar hun dood. Maar wanneer het water niveau daalt, komen de natuurlijke rotswanden van de Devil's Pool dicht genoeg bij het oppervlak zodat zij een barrière vormen waardoor zwemmers niet weggesleept worden. Het uitzicht vanaf de rand is ongelooflijk opwindend want men voelt de kracht van de Zambezi rivier langs zich heen stromen voordat het over de rand gaat en honderd meter beneden neerstort.

De Zambezi River is ook bekend om zijn uitstekende vissen, met name de felle Tigerfish, Afrika's eigen versie van een grote piranha! Dit zijn extreem sterk “fighting fish” die erg gewild zijn bij de vissers. Grote “barbell” of “catfish” lokaal aangeduid vundu zijn ook populaire vangsten. De meeste bedrijven die vis expedities regelen werken op een “catch and release” basis.