Mount Aragats

5min. leestijd

Mount Aragats, de hoogste berg van Armenië, is een uitgestorven vulkaan met vier pieken. De berg doemt op uit de grond, heeft een top bedekt met eeuwige sneeuw en is een heilig symbool. Er wordt gezegd dat de berg mensen uit de hele wereld met elkaar verbindt. De beste periode om deze berg te beklimmen is van juli tot september. Je moet vroeg opstaan om aan de beklimming te beginnen, want ook tijdens de zomermaanden kan het weer zomaar omslaan.

“Stijgijzers aan en gaan”, was het advies van onze gids toen we om 04:00 uur paraat stonden. Aangezien ik ervaren ben met het lopen in de bergen, koos ik voor de noordelijke piek op 4090 meter hoogte. Als je wat minder ervaren bent, maar wel in goede conditie bent, dan kun je kiezen voor de zuidelijke top op 3893 meter hoogte.

Ik had al op hoogte overnacht, dus het was niet zo ontzettend lang lopen naar de top. Het was een pittige klim, temeer omdat het zuurstof in de lucht afnam naarmate je hoger kwam. In ongeveer twee uur stonden we (ik, de gids en een Armeens stel) bovenop de Mount Aragats. Het weer hielp gelukkig mee en bovenop de berg was het helder en hadden we een werkelijk fantastisch uitzicht!

01 01

Opeens trok de wind aan en begon het zachtjes te sneeuwen. Snel maakt ik nog een laatste panoramafoto en toen moesten we beginnen met de afdaling. We moesten goed opletten waar we liepen, want het zicht werd met de minuut minder. Het zorgde er eigenlijk ook wel voor dat we de sfeer op de berg nog intenser konden ervaren.

Eenmaal beneden hebben we nog uren nagenoten van deze fantastische wandeling onder het genot van een flinke warme kop koffie, een grote bak met vers fruit en mooie verhalen. Wil je zelf ook deze beklimming doen kijk dan voor meer informatie bij de 'beklim Mount Aragats' bouwsteen.