Bandung-Java

3min. leestijd

Bandung is een hele leuke stad om te verblijven. Het ontbreekt dan ook niet bij onze rondreizen op Java. Bandung ligt ongeveer 140 kilometer ten zuidoosten van Jakarta middenin het prachtige Priangan hoogland, omgeven door vulkanische bergen.

De actieve Tangkuban Perahu vulkaan (omgekeerde boot) in het noorden op valt op in het landschap. Op de hellingen rondom Bandung worden rijst, thee, rubber, koffie en kina verbouwd. Tegenwoordig is Bandung de derde grootste stad van Indonesië, na Jakarta en Surabaya en het is tevens de hoofdstad van de provincie West-Java. Jalan Braga is de bekendste straat van Bandung en ligt in het centrum van de stad. Hij loopt van het noorden naar het zuiden. Jl. Braga is aangelegd in de jaren twintig en wordt omzoomd aan beide zijde door gebouwen in art-deco bouwstijl.

Ooit was het de belangrijkste winkelpromenade van Java. Een bezoek aan het beroemde theehuis Dago, gebouwd in 1910, waar je een mooi uitzicht hebt over de stad is leuk om te doen. Hier werd koffie en thee gedronken door heren en dames uit de Nederlands-Indische tijd. Het oorspronkelijke theehuis heeft plaatsgemaakt voor een openluchttheater waar culturele voorstellingen worden gegeven.  

De leukste manier om Bandung te ontdekken is door er doorheen te wandelen of te fietsen. Fietsen door de koloniale wijk van Noord- Bandung is een aanrader. Het is een aanrader om onderweg ergens te eten of drinken bij een warung (eetstalletje) en contact is snel gemaakt. Je rijdt in eigen tempo en ervaart de sfeer van het koloniale verleden. 

01 03

Wanneer je een koffieliefhebber bent, bezoek dan zeker kopi aroma (kopi =koffie), een koffiefabriekje met een gebouw en machines die nog afstammen uit de koloniale tijd. Het heeft een klein museum en winkeltje en overal verspreidt zich een heerlijke aroma van koffie. Het koffiebranden gebeurt alleen in de ochtend.

In Bandung is er ook de Angklungschool Pak Udjo, waar kinderen op een angklung spelen. Dit is een muziekinstrument gemaakt van bamboe in allerlei lengtes, geplaatst in een frame. De school kan je bezoeken en hier kan je meegenieten van dansuitvoeringen en de muziek, die de kinderen maken. Leuk om te zien hoe de jongste kinderen met passie muziek maken. Pak Udjo zorgt met zijn Angklungschool dat de Javaanse muziek en dans wordt voortgezet onder een jonge generatie.