Cuba

Bananen in Cuba

5min. leestijd

“Heb jij wel eens zoveel bananen bij elkaar gezien?”, vraag ik aan mijn man. “Geloof het niet nee”, zegt hij droog. Tot zover het oog reikt zie ik bananen, bananen en nog eens bananen. Laat ik dit fruit nou heel lekker en voedzaam vinden! Dit laatste kwam nog goed van pas.
We gingen net voor het orkaanseizoen naar Cuba toe. Onderweg moest het vliegtuig ietwat uitwijken voor een rondtollende orkaan boven de oceaan. Deze eenmaal gepasseerd werd alles weer rustig aan boord.

Havana
We landden op Havana en werden netjes naar ons hotel gebracht. Onderweg begon ons meteen al te dagen dat dit een andere rondreis zou worden als alle anderen. We kwamen vroeg in de ochtend aan en hebben de hele dag door Havana geslenterd. Het voelde alsof we terug waren gegaan in de tijd. Vreemd genoeg voelde het als thuiskomen. Door de Cubaanse muziek, de geur van sigaren en de Cuba Libre’s die werden klaargemaakt waande ik mij de vrouw van papá, ofwel Ernest Hemmingway.
We sloten een prachtige eerste dag af onder het genot van een Cuba Libre is een lokaal café waar een soort Buena Vista Social Band ons de hele avond heeft voorzien van swingende en doordringende muziek. Een tikje aangeschoten namen we een tuk tuk terug naar het hotel.

Gelukkig had ik wat geduld bewaard voor het ophalen van de huurauto de volgende dag. Eenmaal op pad kregen we een beetje trek en besloten we wat koffie te gaan drinken met wat broodjes ofzo. De koffie ging nog, het broodje niet. Toen herinnerde ik mij het advies wat mijn vriendin Amber mij gaf. “Ga je naar Cuba?”, vroeg ze. “Neem een paar pakken Sultana’s mee, Snelle Jelles en een zak pinda’s.” Aangezien Amber vaker gelijk had, nam ik haar advies ter harte en heb wat eetbare spullen in mijn koffer gestopt. Koffie met een pakje Sultana, zittend op een steen en uitkijkend over de bananenvelden. Wat is er mooier? Okee, ik kan ook wel wat mooiers bedenken, maar de sfeer was fantastisch! Deze combinatie hebben we vaker gemaakt als het ging om lunch. De Sultana werd vaak geruild voor een banaan. Gelukkig maar dat deze zo voedzaam zijn en lekker vullen. Het is vrij lastig om iets kleins voor de lunch te kopen, want er zijn geen echte winkels noch supermarkten. Je komt al snel in een restaurant terecht waar je nog maar moet zien wat ze die dag kunnen aanbieden.

De eerste stop aan het begin van de dag was altijd bij het dichtstbijzijnde benzinestation. Dit werd ook door de agent aangeraden, omdat er bij tijd en wijle een benzinetekort is op het eiland. Dus als je een benzinestation ziet, tanken! Zo gezegd, zo gedaan.

Viñales Vallei
Aan het einde van de dag kwamen we aan in de Viñales Vallei. Vanaf ons balkon had je fantastisch uitzicht op de Mogote rotsen. Prachtige hoge ronde rotsen die uit het landschap opdoemen.
We hebben hier een wandeling gemaakt door de tabaksvelden en een workshop sigaren-maken gevolgd bij ik geloof een meneer van over de 100 jaar. Authentieker krijg je het niet.

Cayo Levisa
Na deze mooie vallei op naar de haven bij Palma Rubia voor de ferry naar Cayo Levisa. Op dit eiland is maar één hotel en als het vol zit, dan heb je pech. Gelukkig kregen wij een ‘go’ en hadden een beachbungalow voor 3 nachten. Het is echt paradijselijk, zoals je op de plaatjes ziet. Witte stranden, blauwe zee, hutje op het strand en de zee voor de deur. We hebben hier een duiktrip geboekt en hebben een superdag op, en vooral in, het water gehad. Uitgerust keerden we weer naar het vaste land en gingen op weg naar Cienfuegos en Trinidad.
Over terug in de tijd wanen gesproken, hier ben je pas écht terug in de tijd. Slenterend over de kinderkopjes, opzij springend voor paard en wagen en met z’n allen eten en dansen op het lokale marktplein tot diep in de nacht. De mooie (fel)gekleurde gebouwen maken het geheel af.

01 01

Trinidad & Cienfuegos
Wij sliepen zowel in Trinidad als in Cienfuegos in een casa particular, bij de mensen thuis dus. Echt een aanrader om te doen! De mensen zijn super gastvrij, maken het lekkerste eten en als je een beetje Spaans kan praten, dan heb je leuke conversaties met ze. De avond voor ons vertrek uit Trinidad liepen we over de boulevard. In een achteraf straatje hoorden we een live band spelen en wat bleek; een bruiloft. Met veel bombarie werden we onthaald alsof we de langverwachte gasten van de avond waren. We hebben die avond uitbundig mee gedanst!
Na dit mooie avontuur gingen we richting Varadero. Maar niet zonder een tussenstop te maken in Santa Clara. De stad waar Che Guevara zijn strijd won en de Revolutie een feit was. Hierna door naar de laatste stad van onze rondreis, Varadero.

Vanuit de verleden tijd naar deze moderne stad, vol met all-inclusive resorts en militairen met geweren die langs de kustlijn patrouilleren. Wow, wat een tegenstrijdigheid! Maar ondanks de drukte hier in Varadero, een lekker afsluiter van de reis! Het strand is hier nog witter, de zee nog blauwer en de Cuba Libre’s nog duurder.

Al met al een enerverende rondreis naar het bijzondere (ei)land Cuba.