Myanmar

Ballooning over Bagan

3min. leestijd

De magische stad Bagan, in het hart van Myanmar, staat bekend om haar eeuwenoude tempels. Het is bijna onmogelijk om deze stad voor te stellen zonder de iconische heteluchtballonnen die zweven aan de horizon. 

Ik ben ondertussen al meerdere keren in Bagan geweest en een aantal jaar geleden besloot ik om mee te gaan op een ballonvaart. De groepsgrootte per ballon varieert tussen de 8 en 12 personen en die ochtend stegen er in totaal vier op. Het was een prachtig avontuur!

Ik werd om vijf uur ’s ochtends opgehaald bij het hotel en in een internationale groep reisden we naar het startpunt. Voordat het avontuur begon kregen we een korte introductie en veiligheidsinstructies over welke positie we moesten aannemen tijdens het opstijgen, de vlucht en de landing. Het was erg interessant om te zien hoe de ballonnen ‘tot leven kwamen’ en hoe het professionele team samenwerkte om deze gereed te maken. Wanneer er uiteindelijk genoeg lucht in zit, gaan de vlammen aan en voor je het weet staat de ballon rechtop.

Ik heb ontzettend genoten van deze unieke en onvergetelijke ervaring. De rust, het ultieme gevoel van vrijheid, het uitzicht over oneindig veel tempels en genieten van een prachtige zonsopgang vanaf grote hoogte. De zon zien opkomen op een plek als Bagan is een ervaring die je maar moeilijk kunt beschrijven. Vaak hangt er ook een laagje mist boven de toppen van de tempels en bomen wat een mystieke sfeer geeft. Het was erg indrukwekkend!

01 03

De deskundige piloot vertelde kort het een en ander over de geschiedenis van Bagan en tijdens de vlucht werden er ook foto’s van iedereen gemaakt, die we later via een link konden opzoeken. De ballonvaart duurt in totaal ongeveer 45 minuten. We stegen rond 06:40 uur op en landden rond 07.30 uur. Dit hangt natuurlijk ook af van de weersomstandigheden en de windrichting.

Voordat de ballon opsteeg, werd er koffie & thee met wat snacks geserveerd. Na de landing kregen we een lekker ontbijtje met bubbels en een certificaat. Dit certificaat is een erg leuke herinnering en heeft thuis een mooi plekje gekregen! Na afloop werd ik weer terug naar mijn hotel gebracht, waar ik rond 09:00 uur aankwam.

Ik had deze ervaring voor geen goud willen missen en ik ben nu al een nieuwe ballonvaart aan het plannen over Inle Lake. Hopelijk komt deze droom snel uit!

Houd er wel rekening mee dat een ballonvaart over Bagan ieder jaar alleen mogelijk is van 1 oktober tot 10 april!