Indonesië

Bali Barat National Park

3min. leestijd

Het Bali Barat National Park, 5 uur rijden van Denpasar of 90 minuten rijden van Lovina, is een prachtig stuk ongerepte natuur in het noordwesten van Bali dat door veel mensen vergeten wordt.

Het park is omgeven door zes kleine dorpjes met een gemengde etnische bevolking (Balinese, Javaanse, Madoerezen en Bugis). Het 190 vierkante kilometer grote park bestaat uit mangrove bos, laagland, regenwoud, savanne, zeegrassen, koraalriffen en zandstranden. En natuurlijk ook bergen, er liggen zelfs vier grote uitgedoofde vulkanen in het centrum van het park, die van grote afstand te zien zijn. De grootste van de vier vulkanen, Gunung Patas, is maar liefst 1.412 meter hoog.

In 1941 is Bali Barat tot nationaal park verklaard en daarmee een beschermd natuurgebied  geworden, omdat men het uitsterven van de Balinese tijger wilde voorkomen. Dit is helaas niet gelukt. Tegenwoordig is het doel van het park de regenwouden en het bijbehorende wildleven te beschermen. Bezoekers dienen een vergunning te hebben als ze het gebied verder in willen trekken.

Het park is te bereiken vanaf Gilimanuk met een busje naar één van de entrees van het park. De beste tijd van het jaar om het park te bezoeken is net aan het begin van het regenseizoen, ongeveer van augustus tot en met december.

In het nationale park vind je een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Bali Barat heeft wel 175 soorten planten, waarvan veertien bedreigde soorten. Een aantal van deze planten hebben een religieuze en spirituele betekenis, zoals de banyanboom: de wilde vijgenboom.

Dieren die je hier onder andere kunt spotten zijn: luipaarden, herten, wilde buffels, slangen, leguanen, schildpadden, apen, gekko's, grote spinnen en schorpioenen. Een bijzondere diersoort op het eiland is de wilde banteng. De banteng is een wild rund uit de bossen van Zuidoost-Azië, waar het merendeel van het Balinese vee van afstamt.

Je kunt in Bali Barat ook schildpadden zien. De Karetschildpad wordt erg veel gezien aan de noordkust van het reservaat. Maar waar National Park West-Bali vooral om bekend staat is het enorme aantal vogelsoorten. Meer dan 160 verschillende vogelsoorten zorgen samen voor de mooiste symfonieën. Er leven vooral zee- en kustvogels in Bali Barat. De meest bijzondere daarvan zijn de bruine Gent en de kleine Fregatvogel.

Eén van de grote trekpleisters van het park zijn de koraalriffen. Omdat deze koraalriffen ernstig bedreigd werden door vervuiling en visserij, worden ze nu beschermd. Bali Barat beschikt over een aantal bijzondere duiklocaties. Voor de kust van het park ligt Pulau Menjangan: een klein eiland en een waar duikparadijs. Bij de Coral Gardens, een muur van koraal tot wel veertig meter diep ontdek je een wereld vol kleurig koraal, talloze nemo's, inktvissen en zeepaardjes. Bij de westelijke punt van het nationale park vind je nog een andere bijzondere duikspot: Gilimanuk Bay. Het water is hier ijskoud, maar zit vol met zeldzame en bijzondere dieren, zoals 'frogfishes' en nog veel meer.

Wat deze plek vooral bijzonder maakt, is dat je boven fijn zwart en grijs vulkanisch zand en puin duikt. Als je hier wil gaan duiken, is het handig om een bootje te huren. Vraag de kapitein dan om je naar de beste duikplekken te brengen. Ook nachtduiken hier zijn zeker een aanrader!

01 03

Een 'must do' in Bali Barat is een trektocht door de verschillende landschappen van het park. Je kunt kiezen uit verschillende routes, maar het is wel belangrijk dat je altijd met een officiële gids op pad gaat. Een populaire trail voor vogelspotters is de 'Tegal Bunder Trail', een vrij gemakkelijke wandeling van twee uur. Ben je op zoek naar meer avontuur, dan is de zwaardere Gunung Klatakan Trail beter. Deze vijf uur durende trek neemt je mee door het Balinese regenwoud. Deze tocht loopt door het wildste gebied van het park, waar waanzinnig veel zien is.

Een andere spannende optie is een trail nemen die dieper de Prapat Agung Peninsula ingaat. Dit is het meer toegankelijke gedeelte van het park, waar je een heel vlechtwerk aan wandelpaden vindt. Ook zijn er tochten naar de mangrove in Teluk Terima en naar de bergen. Als je van prachtige uitzichten wil genieten, dan is het de moeite om een wandeling te maken over het eiland Menjangan. In ongeveer een uur en een kwartier kun je heel het eiland rondlopen. Wandel langs witte stranden en diepe rotsen en bezoek de oudste tempel van Bali: de Puri Gili Kencanatempel. Dit is de enige tempel op het eiland, die je al van ver ziet als je het eiland nadert met de boot. Dit is ideaal om te combineren met een dagje duiken of snorkelen in de heldere wateren rond het eiland.

Op Menjangan wonen alleen zestien boeddhistische monniken en een handjevol herten. Voor liefhebbers van natuur, dieren, strand en zee is het Bali Barat National Park een ‘must see’ tijdens je verblijf op Bali.