Argentinië

Iguazu Watervallen

2min. leestijd

“Een van de meest indrukwekkende ervaringen die ik ooit heb meegemaakt. Je weet niet wat je ziet en hoort, zoveel water, zo’n immense kracht die naar beneden klettert. Ik heb uren staan kijken, zoveel schoonheid”. Perfect om te combineren met een bezoek aan Salta en de Atacama woestijn van Chili, de zoutvlaktes Salar de Uyuni van Bolivia of het Pantanal in Brazilië. 

Het is ook erg bijzonder om te weten dat de watervallen van Iguazu 200.000 jaar geleden ontstonden toen de aarde op de grens van Brazilië, Argentinië en Paraguay tachtig meter verzakte na een vulkanische uitbarsting. Ineens viel er anderhalf miljoen liter water per seconde 64 meter naar beneden. Kun je je dat voorstellen?

Samen met mijn man heb ik hier twee dagen rondgelopen en mijn ogen uitgekeken, de mooiste waterval vonden wij de U-vormige “Garganta del Diablo” die is halfrond en 150 meter breed. De eerste dag zijn we lopend gegaan, het pad gaat door de tropische jungle wat omhoog en in totaal bijna 3 km lang, waar je tussen al die  watervallen loopt. In totaal zijn er tussen de 270 en 300 watervallen. De hoogste waterval in het gebied, ruim 80 meter. Je ziet het water aan drie kanten naar beneden storten vanuit alle observatiepunten. Wat het ook bijzonder maakt was de grens met Brazilië, die loopt recht over dit punt, met een prachtig uitzicht over Brazilië. We hadden zelfs nog geluk dat de zon doorbrak en we heel even een stukje regenboog zagen.

01 03

Dag 2 hebben we ingepland voor de boottocht, ook een aanrader! Je wordt wel kleddernat, een soort natuurlijke douche. Je vaart naar de “drie Musketiers” terwijl de bootsman tussendoor meer vertelt over de watervallen en omliggend gebied. Het is wel spannend maar geweldig om te doen. Je ziet de watervallen weer vanuit een ander perspectief.

Aan het einde van de dag moe maar voldaan terug naar ons hotel om de volgende dag onze rondreis te vervolgen. Deze keer hebben we ervoor gekozen om het droge Noorden van Argentinië te bezoeken samen met nog zo’n prachtig wonder: de zoutvlaktes van Bolivia. Daar vertel ik in een ander blog graag meer over. Wil je zelf ook de natuurkracht van dichtbij bewonderen kijk dan eens naar onze Iguazu bouwsteen.