Zuid-Afrika

Addo Elephant National Park

5min. leestijd

Addo Elephant National Park is het derde grootste nationale park van Zuid-Afrika en ligt op slechts een uur rijden van de luchthaven van Port Elizabeth, dus prima te bezoeken wanneer je de Tuinroute gaat rijden. Het is een gebied met grote verschillen in biodiversiteit, landschappen, flora en fauna.

In totaal beslaat het Addo National Park ongeveer 180.000 hectare. Het ontstaan van het Addo Elephant Park is best wel triest. Doordat de olifanten continu de oogst van de boeren verwoestten, werd in overleg met de regering besloten dat alle olifanten in Addo moesten worden doodgeschoten! Het lukte om er 114 te doden en uiteindelijk waren er nog maar 11 over.

Gelukkig begon er het een en ander te veranderen en werd besloten om van het dichtbeboste gebied een park te maken. En zo ontstond het park in 1931 en waren er slechts een paar olifanten in het gebied. Vandaag de dag leven er meer dan 550 olifanten. Ook leeuwen, buffels, zwarte neushoorn, jakhals, gevlekte hyena, luipaard, hartebeest, eland, kudu, duiker, grijsbok, de Burchell’s zebra, wild zwijn, het vervet aapje en tal van kleinere dieren kun je in het Addo National Park aantreffen. En niet te vergeten de unieke Addo vliegende mestkever. Het park heeft ca. 250 soorten vogels, dus het is een walhalla voor vogelspotters.

Een groot voordeel van Het Addo Elephant Park is dat het malariavrij is. Het Addo National Park is daardoor zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Je kunt met eigen auto op gamedrive gaan in het park, de wegen zijn van gravel of asfalt en prima te doen met een gewone auto. Natuurlijk is het ook mogelijk om onder begeleiding van een ‘ranger’ een gamedrive te doen. Vaak krijg je dan uitleg en omdat een ranger ook sporen kan ‘lezen’ ga je gericht op zoek naar de dieren. Een gamedrive duurt meestal ongeveer 2 uur en je kunt kiezen uit verschillende momenten van de dag: Zonsopkomst, ochtend, middag, zonsondergang en nacht.

De temperaturen kunnen aardig oplopen in Addo Elephant National Park in de zomer (november tot februari), het is hier meestal tussen de 30 en 40 graden Celsius. De winterdagen zijn mild, maar wel erg koud ‘s nachts met soms voorkomende vorst. Er valt niet veel regen in Addo Elephant National Park gedurende het jaar.

01 03

In Addo kan je ook paardrijden, maar alleen als je een ervaren ruiter bent. En voor de wandelliefhebber zijn er een aantal trails in het park, die je met een gids maakt, zoals b.v. de Cycadtrail van een uur (2,4 km) en Doringnek van 3 uur (8 km). Als je behoefte hebt aan een lange hike, dan is de Alexandria Hiking Trail bijvoorbeeld erg populair. De trail duurt twee dagen en is 36 kilometer lang. Je loopt voornamelijk door het Woody Cape gedeelte van het park.

Een korter alternatief is de Tree Dassie Trail. Deze trail is 7 kilometer lang en wordt vaak binnen een dag voltooid. De Zuurberg Mountain trails variëren in lengte van 2.5 kilometer tot 8 kilometer.

Het Zuurberg National Park is ook onderdeel geworden van Addo en inmiddels is het park zelfs zo uitgebreid, dat het natuurreservaat Woody Cape er ook in valt. Dit reservaat loopt van de Sondagsrivier tot aan Alexandria. Met de uitbreiding van het park willen ze het laten groeien van bijna 1.500 vierkante kilometer tot ruim 3.500 vierkante kilometer. Dit betekent dat dit park waarschijnlijk het enige park ter wereld wordt waar je de Big Seven kunt spotten, naast de Big Five bevat dit ook de witte haai en de walvis.