Portugal

5 redenen om naar Portugal te gaan

5min. leestijd

Portugal, het land van de azulejos, Fado en barokke gebouwen. Vis en port is er in overvloed, de oude trams doen krakend en piepend hun best om de heuvels te trotseren en de studenten maken er een kleurrijk en energiek geheel van.

1. Pastéis de nata & port

Pastéis de nata is een heel bekend toetje in Portugal. Het is een heerlijk cakeje gevuld met room. Je eet het warm met kaneel en poedersuiker. Heerlijk met een kop sterke koffie als toetje, nadat je als hoofdgerecht Bacalhau hebt gegeten. Bacalhau is gedroogde en gezouten kabeljauw en er zijn wel duizenden recepten van. Ze doen deze vis in een pot en gooien er van alles bij, aardappels, eieren, schaal - en schelpdieren, uien, tomaten, kruiden, knoflook, noem maar op. Na dit heerlijke hoofdgerecht en toetje bestel je natuurlijk nog een glaasje port. Echte Portugese port afkomstig uit de stad Porto, gemaakt in één van de bekende porthuizen van Cálem of Osborne, lekker met wat kaas, vijgen en druiven.

2. Coimbra

Coimbra is een echte studentenstad, gelegen aan Mondego rivier. Hier staat de oudste universiteit van Portugal. Deze universiteit is samengesmolten met het Koninklijk paleis en heeft een prachtige tuin en een nog mooiere bibliotheek met boeken zo ver het oog reikt. Verder vind je de twee kerken; sé Velha de Coimbra (de oude kathedraal) en de sé Nova de Coimbra (de nieuwe kathedraal). Er zijn ook nog talloze prachtige oude kloosters, interessante musea en gezellige pleinen, groot en klein. Neem de tijd om uitgebreid te dineren op het Praça do Comercia, een groot plein met rondom gebouwen uit de 17de- en 18de-eeuw. Op een zwoele zomeravond kan je hier zomaar de tijd vergeten en tot in de late uurtjes genieten van de fado muziek die live op het plein wordt gespeeld. Vergeet ook niet om een verfrissende boottocht te maken over de Mondego, leuk om de stad ook eens vanaf het water te bekijken.

3. Cabo de São Vicente

De Cabo de São Vicente ligt op het meest zuidwestelijke punt van Portugal. het wordt ook wel eens ‘het einde van de wereld’ genoemd. Het grappig is dat er op die plek een braadworsten stal staat waar je ‘de laatste braadworst voor Amerika’ kunt kopen. Er staat hier een eeuwenoude vuurtoren die nog steeds zijn dienst doet met een zichtwijdte van negentig kilometer. Verder vind je hier een ruïne van een oud klooster. Voor je zie je prachtige kleuren van de Atlantisch oceaan spelend tegen de steile kliffen. De gedachte dat de ‘volgende stop’ Amerika zal zijn, heeft toch wel wat magisch.

01 02

4. Faro
De hoofdstad van de Algarve is Faro. Een stad met nog het échte Portugese gevoel en authenticiteit. Je kunt er lekker shoppen, je vergapen aan de boten in de haven en relaxen in een mooi park of groot plein. Struin door de oude straten, bewonder de middeleeuwse muren die rond de stad staan en ga op zoek naar mooie gekleurde azulejos (tegeltjes) voor thuis. Je kan hier urenlang rondkijken zonder dat het gaat vervelen. Als je even uit de stad wilt vluchten, maak dan een boottocht naar de grotten waaronder de grot van Benagil. Onderweg kom je de mooiste natuurwonderen tegen zoals spontaan uitstekende rotspunten uit het water en steile kliffen met daaronder afgelegen strandjes.

5. Setúbal

In het autovrije centrum van de havenstad Setúbal kan je onbezorgd slenteren. Als je genoeg energie hebt, is het leuk om de heuvel te beklimmen. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht op de stad, de zee en de rest van de heuvels. Setúbal ligt aan de monding van de rivier de Sado. In deze monding vermengt het zoute zeewater zich met het zoete rivierwater (estuarium genaamd), een ideale plek voor de groep wilde dolfijnen. Deze dolfijnen (tuimelaars om precies te zijn) spelen hier gezellig in het water. Als je ze van dichtbij wilt zien, boek dan een boottocht, zeker de moeite waard om deze nieuwe vrienden te ontmoeten.