Spanje

5 redenen om naar Andalusië te gaan

7min. leestijd

Spanje, het land van de zon, de rode wijn en de flamenco. Spanje heeft zeventien autonome regio’s en de meest zuidelijke is Andalusie. Er zijn tapa’s in allerlei smaken, cultuur in overvloed en heel veel zon & gezelligheid.

1. Paella & rode wijn

Eigenlijk is al het eten in Spanje heerlijk. De bakkers bakken zoete broodjes, de lekkerste huisgemaakte (rode en witte) wijnen en de mega grote paellapannen vol met lekkers. Vergeet ook de tapas niet. Deze heb je in allerlei soorten en maten, van brood met aioli (wie is er niet dol op?) tot Serrano ham, manchego kaas en verse sardientjes. Het woord ‘tapa’ komt trouwens van het Spaanse werkwoord ‘tapar’ wat afdekken betekent. Het is dus bedacht om je drankje af te dekken (tapar), zodat er geen vliegen in je glas sangria komen.

2. De pueblos blancos

In het binnenland van Andalusië vind je ze nog, de pueblos blancos oftewel de witte dorpen. De authenticiteit spat er vanaf; vrolijk geklede dames, pakezels die tegen de berg oplopen en oude heren die een potje aan het schaken zijn op nog oudere stoeltjes. Je hoeft niet eens zo ver te rijden, want op nog geen uur rijden van de kust zie je ze al liggen, schitterend tegen de berg gelegen. Zo heb je bijvoorbeeld Yunquera met de mooie wachttoren, Ronda met de oude gevangenis brug en Nerja met de mooie grotten.

3. Caminito del Rey

In 2015 is de caminito (of camino) del Rey helemaal gerestaureerd opgeleverd. Dit proces heeft vijftien jaar geduurd, maar het resultaat mag er zijn! Wat is het? Het is een oud koningspad dat ooit bewandeld werd door koning Alfons XIII. Het pad ligt honderd meter boven de Guadalhorce rivier in de plaats El Chorro (een uur rijden vanaf Málaga). Het pad is als een slang met houten stellages om de rotsen heen gebouwd en bevat af en toe een glazen ondergrond. Je bent dus gewaarschuwd.

01 02

4. Marbella
Als je Marbella zegt, dan zeg je beroemdheden, Maserati’s en grote jachten. Het is een stad voor de jetset. In de haven Puerto Banus liggen jachten zó groot en duur, dat je je ogen uitkijkt. In deze haven kun je lekker shoppen bij winkels van de duurste merken en langs het water kun je fantastisch dineren. In de buurt van Puerto Banus vind je ook ‘El Corte Ingles’, een grote shopping mall waar je voor van alles terecht kunt. In de kelder vind je een supermarkt XXL, altijd leuk. Maar, Marbella is niet alleen maar hip & trendy, je vind er ook een mooi oud centrum met in het midden het plaza de los Naranjos (sinaasappelplein). De naam zegt het al, hier staan rondom het plein allemaal sinaasappelbomen en het ruikt er fantastisch. Ga zitten op het terras en drink een glas, jawel, vers geperste sinaasappelsap. Ben je uitgewandeld? Ga dan relaxen op een strandbed of uitrusten in één van de vele café’s langs de boulevard.

5. Gibraltar

Voordat je Gibraltar in mag, moet je waarschijnlijk even wachten op het vliegtuig wat net gaat landen. Er ligt namelijk een grote landingsbaan tussen de douane en het centrum als een soort spoorwegovergang. Best bijzonder! Eenmaal over de landingsbaan waan je je in een echt stukje Engeland; pubs met diverse soorten bier, kinderen in schooluniformen en verse fish & chips. Verder vind je een winkelstraat waar je voornamelijk taxfree kunt shoppen; sigaretten, drank en telefoons. Voor wat geschiedenis ga je naar het kerkhof van Trafalgar en naar het Gibraltar museum. Verderop kan je naar de rots van Gibraltar. Hoe hoger je op de rots komt, hoe meer nieuwsgierige aapjes er op je afkomen. De aapjes zijn niet bang en zijn altijd uit op eten of andere (dure) dingen die je bij je hebt. Pas dus goed op je spullen, want van teruggeven hebben ze niet gehoord.

Bovenop de rots heb je trouwens een fantastisch uitzicht op de straat van Gibraltar en kun je Marokko aan de overkant zien liggen.