Uitzicht op historische gebouwen Uxmal waaronder tempel van de tovenaar

Fly-drive Yucatan: Koloniale steden

Reis door de prachtige Maya-steden naar de Rivièra Maya

Reis door de prachtige Maya-steden naar de Rivièra Maya

Fly-drive Yucatan: Koloniale steden

Vanuit Cancun – per huurauto 15 dagen door het Indiaanse zuidoosten: deze zeer complete en afwisselende autorondreis brengt je naar prachtige Maya-steden zoals Chichén Itzá, Uxmal en Palenque. Natuurlijk bezoek je ook de koloniale steden Mérida en Oaxaca en de indianenstad San Cristobal de las Casas. Een zeer complete fly-drive dus, maar er moeten wel heel wat kilometers afgelegd worden. Je fly-drive eindigt aan een van de mooie stranden van de Rivièra Maya, je kunt zelf kiezen waar!

Deze bouwsteen duurt 15 dagen

Bekijk het programma

Dag 1

Ophalen huurauto Cancun, via Chichén Itzá naar Mérida

In Cancun haal je de huurauto op en vertrek je richting Chichén Itzá (ca. 4 uur rijden). Zo’n 1000 jaar geleden was dit een belangrijke Mayastad. De bekendste ruïne hier is de Kukulcan piramide. Na je bezoek aan de ruïnes van Chichén Itzá reis je door naar Mérida (ca. 1,5 uur rijden). Mérida staat bekend om de vele koloniale gebouwen en heeft een prettige en ontspannen sfeer! Wandel lekker rond (op zondag is het centrum afgesloten voor auto’s), bezoek de kathedraal of neem een paardenkoetsje (‘calesa‘) voor een ritje over de Paseo de Montejo.

Dag 2

Vrije dag

Een echte aanrader voor vandaag is een bezoek aan de flamingo’s bij Celestun, op een kleine 100 km ten westen van Mérida. Dit vissersplaatsje hoort bij een beschermd natuurgebied. Je kunt een boottocht maken en daarna heerlijk vis eten op het prachtige strand. Hierna rijd je weer terug naar Mérida voor de overnachting. Geen zin om zelf te rijden boek dan de excursie.

Dag 3

Vertrek naar Campeche via Uxmal

De volgende dag rij je via Uxmal naar Campeche (ca. 5 uur rijden). Uxmal is een indrukwekkende Mayastad met de ‘Piramide van de Tovenaar’ en het ‘Gouverneurs Paleis’. Deze gebouwen staan bekend als de mooiste voorbeelden van de Maya bouwstijl Puuc. Hierna rijd je door naar Campeche, waar je zult overnachten. Deze stad staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en zal je met de mooie architectuur, smalle straatjes en de vrolijk gekleurde gevels een warm welkom heten. Het centrum van Campeche wordt op zaterdag afgezet voor het verkeer. ’s Avonds zijn er veel activiteiten op straat, dit is erg gezellig. Een bezoek in het weekend plannen is daarom een aanrader!

Dag 4

Vertrek naar Palenque

Na het ontbijt rijd je in ongeveer 5 uur naar Palenque. Palenque ligt aan de rand van de jungle en door deze tropische ligging is het vaak erg vochtig en heet. Het stadje zelf stelt niet zoveel voor, maar er heerst een gezellige backpackers-sfeer dus het is zeker wel leuk om vanmiddag even door het centrum te wandelen. Geniet van de bedrijvigheid op straat, overal wordt handwerk (lederwaren en bewerkt hout) verkocht. Je hotel heeft een zwembad in de tuin waar je lekker kunt bijkomen van de autorit.

Dag 5

Vrije dag

Een must voor vandaag is een bezoek aan de beroemde Mayaruïnes van Palenque, door veel mensen als mooiste van heel Latijns-Amerika gezien. Deze oude Mayastad, verscholen in de jungle, was in haar tijd een van de meest invloedrijke steden. Hier vind je ook de Tempel van de Inscripties, de laatste rustplaats van de grote Maya koning Pakal. Pas in 1952 is hier een geheime gang ontdekt naar het binnenste van de piramide… Deze ruïnes zijn een fantastische plaats om een goed beeld te krijgen van het leven in een Mayastad. Uitgekeken? Neem dan een frisse duik in het zwembad van je hotel!

Dag 6

Vertrek naar San Cristobal de las Casas

Vandaag rijd je het hoogland in! San Cristobal de las Casas ligt op 2120 meter en de temperatuur zal  dalen als je omhoog rijdt. De mist die je (mogelijk) onderweg tegenkomt zorgt voor een fantastisch gevoel van magie en spiritualiteit. De afstand vanuit Palenque is klein maar doordat je door de bergen rijdt, ben je vandaag toch ongeveer 6 uur onderweg. Onderweg kun je stoppen bij de watervallen van Misol-Ha en Agua Azul voor een frisse duik. Je kunt ’s middags waarschijnlijk al lekker rondslenteren in het sfeervolle centrum van San Cristobal; er zijn talloze cafés, restaurants en winkeltjes te vinden.

Dag 7

Vrije dag

Wandel vandaag bijvoorbeeld naar de kleurrijke indianenmarkt. De verschillende stammen uit de omgeving komen naar deze markt om hun koopwaar aan de man te brengen. Zij dragen elk kleding in de kleuren van hun eigen stam, een zeer kleurrijk geheel om te zien! Breng ook een bezoek aan de Mercado Municipal, een indiaanse groenten- en fruitmarkt waar je weinig andere toeristen zult tegenkomen. Als je zin hebt in een uitstapje, rij dan bijvoorbeeld naar enkele van de indiaanse dorpen in de omgeving. Of boek de excursie in een internationale groep! 

Dag 8

Vertrek naar Tuxtla Gutierrez via de Canyon del Sumidero

Na het ontbijt rijd je via de Canyon del Sumidero naar Tuxtla Gutierrez. Een boottocht bij de Sumidero Canyon is echt een must! De Sumidero Canyon is een ravijn met wel 1000 meter hoge rotswanden die omhoog rijzen vanaf de rivier waar je doorheen vaart. Volgens de verhalen lieten de indianen zich liever van deze rotswanden vallen, dan dat zij zich zouden overgeven aan de Spanjaarden. Hierna rijd je door naar Tuxtla Gutierrez (ca. 2 uur rijden), een moderne stad die alweer zeker 1500 meter lager ligt dan San Cristobal de las Casas.

Dag 9

Vertrek naar Oaxaca

Zorg dat je goed ontbijt want je hebt een lange reisdag voor de boeg! Je rijdt vandaag in ongeveer 8 uur van Tuxtla Gutierrez naar Oaxaca. In Oaxaca verblijf je de komende drie nachten zodat je even een paar dagen kunt bijkomen. Je hotel ligt in het centrum van de stad, zodat je ’s avonds vanuit je hotel naar de gezellige Zocalo (het centrale plein) kunt wandelen.

Dag 10

Vrije dag

Deze stad is een mengeling van oude koloniale cultuur en hedendaagse Indiaanse invloeden, een zalige stad om lekker rond te wandelen. De binnenstad staat op de lijst van werelderfgoed van de Unesco. Slenter vanuit je hotel door de leuke oude straatjes. Je komt dan vanzelf langs mooie kerken en historische gebouwen, en wie weet heb je geluk en wordt er een lokale markt gehouden. Vergeet niet om een uitstapje te maken naar de oude hoofdstad van de Zapotheken, Monte Alban. ’s Avonds kun je genieten van een diner in een van de gezellige restaurants.

Dag 11

Vrije dag

Nog een dag om te genieten van Oaxaca en/of omgeving.

Dag 12

Vertrek naar Catemaco

Je bent als het goed is weer helemaal opgeladen en klaar voor de rit naar Catemaco (ca. 7 uur rijden). Catemaco is vooral bekend om de hekserij en gebedsgenezers. In de jungle eromheen komen veel medicinale planten voor die nog steeds gebruikt worden door de lokale bevolking.

Dag 13

Vertrek naar Villahermosa

Vandaag rijd je in ongeveer 4 uur naar Villahermosa. Villahermosa is een drukke, typisch Mexicaanse stad. Het hoogtepunt van deze stad is het beroemde La Venta park. In het La Venta park vind je de metersgrote Olmeken koppen, indrukwekkend om te zien. Bovendien is het een fijn park om in te wandelen.

Dag 14

Vertrek naar Chetumal

Vandaag rijd je over de laagvlakte van zuidelijk Yucatan naar Chetumal, je bent ongeveer 7 uur onderweg. Onderweg kun je eventueel Xpujil en Calakmul bezoeken, kleine Maya ruïnecomplexen in de jungle. Je overnacht vanavond in een hotel in Chetumal. Het is (tegen een toeslag) mogelijk in plaats van in Chetumal bij Xpujil te overnachten in het sfeervolle Chicanna EcoVillage Resort, een prima onderbreking op je terugreis naar de oostkust van Yucatan.

Dag 15

Vertrek naar de Riviera Maya, inleveren huurauto en einde bouwsteen

Na het ontbijt rijd je in ongeveer 5 uur terug naar Riviera Maya, waar je de huurauto inlevert en deze bouwsteen is afgelopen. Je kunt zelf kiezen waar je de auto inlevert en nog een paar dagen aan het strand verblijft: het strand van bruisend Playa del Carmen of de rust en witte stranden in Tulum!

Inclusief

 • 14 hotelovernachtingen exclusief ontbijt
 • 15 dagen autohuur categorie AB, inclusief:
  • CDW / LDW / VRF / SUR
  • WA verzekering ZONDER eigen risico
  • Lokale taxen
  • Onbeperkt aantal kilometers
 • Goede wegenkaart van Mexico
 • Praktische reisinformatie met tips voor onderweg

Locatie bouwsteen

Fly-drive Yucatan: Koloniale steden

Wij creëren samen jóuw perfecte reis

Wil jij ook je droomreis beleven?

Heb je een droomreis in gedachten en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op voor een reisvoorstel op maat!

 • Wij creëren samen jóuw, perfecte reis
 • Wij zorgen voor onbezorgde reizen
 • Wij kennen de landen in detail
 • Beleef elke dag iets onvergetelijks