Rama Tours
Balikpapan | Rama Tours
Balikpapan

De havenstad Balikpapan is bij veel Nederlanders bekend vanwege de roerige geschiedenis van deze stad. Deze stad kende veel overheersing door zowel de Nederlanders als de Japanners en dat allemaal om de olie die in dit gebied gewonnen wordt. Al in 1897 werd hier naar olie geboord en toen de Koninklijke Nederlandse Shell zich hier vestigde gingen de ontwikkeling heel snel. Tegenwoordig is, naast de Indonesische staatsolieonderneming Pertamina, een aantal grote multinationals hier vertegenwoordigd. Vanwege de olie, het gas, de kolen en houthandel is het meer dan logisch dat er veel buitenlanders (expats) in Oost-Kalimantan  wonen en werken. Expats wonen graag  in en rondom Balikpapan, want de stad heeft een kosmopolitisch karakter: er is een nachtleven, zijn goede westerse restaurants en leuke winkelcentra. Het stadscentrum ziet er schoon en gezellig uit met veel bloemen en planten langs de kant van de weg. Sinds september 2014 heeft de stad een moderne luchthaven.

 

De stad zit zeker niet boordevol bezienswaardigheden, maar wat wel een leuk idee is is om richting de mangrovebossen aan de rand van de rivier te gaan. Hier kunt u een boottochtje maken door de smalle kanaaltjes. Als Balikpapan het startpunt is van uw reis, dan heeft u hier een goede eerste kans om enkele van Kalimantan’s bijzondere diersoorten te spotten, zoals neusapen, varanen en diverse vogelsoorten. Op ongeveer 2 uur rijden ten noorden van Balikpapan ligt Samarinda, de hoofdstad van Oost Kalimantan en in de 18e eeuw door de Buginezen gesticht die uit Sulawesi emigreerden. Samarinda is een belangrijke havenstad en vormt een sleutelpositie voor wat betreft verbindingen en handel met het binnenland. De stad ligt mooi aan de Mahakam rivier. In Samarinda kunt u winkelen in grote shopping malls als de Citra Niaga en Mesrah Indah. Samarinda is kleiner dan Balikpapan, maar heeft vanwege zijn handelsbetrekkingen ook recent een nieuwe luchthaven gekregen, met goede verbindingen naar de rest van de regio.

 

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer
Banjarmasin | Rama Tours
Banjarmasin

Banjarmasin is de gemoedelijke hoofdstad van Zuid-Kalimantan en ligt aan de Martapura en Baritorivier, twee grote rivieren die met elkaar verbonden zijn door talloze waterwegen en kanalen. Banjarmasin wordt daarom ook wel het Venetië van Azië genoemd. De mooiste verkenningstocht door Banjarmasin is per boot door de rivieren en kanalen, vooral in de namiddag vanwege de temperatuur en het mooie licht. Het is een onvergetelijke ervaring om over deze nauwe waterwegen te varen, met aan beide zijden een wirwar van huisjes op palen aan de rivieroevers. Iedereen groet je en lacht je toe, honderden kinderen spelen in het water, zwemmen naar je boot, klampen zich eraan vast of klimmen erin en varen een stukje mee. ’s Middags is iedereen terug van zijn werk, kinderen terug van school en moeders zorgen thuis voor het avondeten.

Een verblijf van drie of vier dagen in Banjarmasin is niet saai en te lang – je komt er steeds terug want het is de hub om delen van centraal en zuid Kalimantan te ontdekken – en er zijn weinig tot geen toeristen. Waar maak je dat nog mee? Heel wat anders dus en veel bijzonderder dan de klongs van Bangkok of de drijvende markten in Thailand of Vietnam waar het wemelt van de buitenlanders. De drijvende markt van Lok Baintan is het interessantst, omdat op deze plek alleen oude dames in niet-gemotoriseerde bootjes aan elkaar verkopen. Het is een kleurrijke en onvergetelijke aanblik, het gekrioel van de bootjes, zonder  een onvertogen woord! Ook de markt ‘Pasar baru’ ligt aan de Marta Pura rivier en is een interessante en kleurrijke bezienswaardigheid. Om een uur of negen in de ochtends is het er nog rustig, in tegenstelling tot andere Aziatische markten waar het al vroeg in de ochtend druk kan zijn. De mensen zijn vriendelijk, willen graag op de foto en contact met je maken.

.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer
Dayaks van Kalimantan | Rama Tours
Dayaks van Kalimantan

De oorspronkelijk bevolking van Kalimantan, die voornamelijk buiten de steden en in het binnenland woont, zijn de Dayaks. Zij leven of leefden in grote familiehuizen volgens hun traditionele leefwijze met unieke kunst, tatoeages, gebruiksvoorwerpen versierd met veelkleurige kralen.

 

Achter de verzamelnaam Dayak gaat een groot aantal volken en etnische groepen schuil waarvan de Penan, Klemantan, Kenyah, Kayan, Murut en de Iban de bekendste zijn. Sommige groepen zoals de Penan zijn nog nomadisch en trekken door de jungle. Deze stammen krijgen het steeds moelijker omdat hun leefomgeving wordt aangetast. De meeste nog bestaande stammen wonen echter in gemeenschapsverband (clan) in lange huizen op palen langs de rivier, de zogenoemde ‘longhouses’. Iedere familie heeft zijn eigen gedeelte in het huis en de leider van de clan woont in het centrale gedeelte. De ruimte onder het huis wordt gebruikt als veestal.

 

De Dayaks stonden in het verleden bekend als koppensnellers. Het koppensnellen vond plaats bij bepaalde ceremonies zoals bij bruiloften, begrafenissen, oogst, bouw van huizen etc, maar ook als offer om de goden te vriend te houden. Met het koppensnellen bewezen de mannen hun moed en verkregen daardoor meer status en aanzien. Dit uitte zich in het dragen van speciale tatoeages en sieraden. De tatoeages en sieraden bestaan nog steeds; het koppensnellen uiteraard niet meer.

 

De Dayaks trekken steeds meer naar de stad en hun dorpjes worden allengs minder authentiek: Ook zij gaan voor het “grote geld” van de palmolie-industrie. Zo waren een paar jaar geleden de inwoners van het bekende dorpje Tanjung Isuy nog enthousiast om traditionele dansen voor toeristen uit te voeren, tegenwoordig zijn de dansvoorstellingen grotendeels voorbij en rijdt de jongere generatie in auto’s gekocht van het geld dat ze bij de palmolie-bazen verdienen. Steeds meer dorpen gaan op deze manier voor de bijl. Als u echt de authentieke Dayak-dorpen wilt bezichtigen, moet u tegenwoordig vrij diep de binnenlanden ingaan.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer
Derawan | Rama Tours
Derawan

Derawan is een van de kleinste eilandjes van de gelijknamige archipel, maar ook het dichtbevolkst. Nog vrij kort geleden leek het hier alsof de tijd stil was blijven staan, maar inmiddels is het eiland wel ontdekt en komen er steeds meer toeristen, met name Indonesiërs uit de grotere steden van het vaste land. Het dorp Derawan beslaat het grootste deel van het eiland en bestaat louter uit zandpaden, woningen en homestays op palen in de zee, 1 winkelstraat en weinig tot geen autoverkeer. Iedereen is vriendelijk en er zijn vaak veel kinderen op straat. Om energie te sparen gaat pas ‘s avonds om 18.00 uur de elektriciteit aan in uw hotelletje; dan pas heeft u licht, airconditioning en kunt u uw batterijen voor camera en telefoons opladen tot en met de volgende ochtend om 6 uur.

 

De grootste reden om naar Derawan te komen zijn de schildpadden. Vanaf de wal kunt u er soms iedere dag een paar zien. U kunt het water in gaan en met ze snorkelen, het water is glashelder! Een andere mooie plek om te snorkelen en schildpadden te kijken is de verlaten steiger op de hoek bij het volleybalveld. Ga na zonsondergang niet het strand op, de schildpadden komen hier aan land om eieren te leggen en als ze licht zien dan durven ze niet te komen. Als u graag schildpadden eieren wilt zien leggen, vraag dan aan de ranger of hij u wil informeren als er een schildpad het strand op komt. Hij weet precies hoe hij de schildpadden moet benaderen zonder deze weg te jagen. Koop GEEN souvenirs die van schildpadden gemaakt zijn!

 

Alhoewel de andere eilanden van de archipel minder bebouwd zijn en hiermee ook paradijselijker, heeft Derawan zelf de meeste faciliteiten zoals eetgelegenheden en duikcentra en is het daarmee ook geen slechte uitvalsbasis om de rest van de archipel te ontdekken. Het is mogelijk om vanaf Derawan dagexcursies of duik- en snorkeltrips te maken naar de eilanden Maratua, Kakaban en Sangalaki.

.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer
Kakaban | Rama Tours
Kakaban

Het eiland Kakaban is net als zijn ‘grotere broer’ Maratua een atol; een ringvormig eiland dat is ontstaan op de fundering van een oud koraalrif. Ondanks zijn parelwitte stranden, het zachte zand en ongelooflijke mooie onderzeewereld is Kakaban in tegenstelling tot Maratua een onbewoond eiland, simpelweg omdat er geen drinkwater is om te overleven. Het drinkwater zou iedere dag gebracht moeten worden en dat is onmogelijk. De enige die dagelijks op het eiland komt, is de man die toegangskaartjes verkoopt. Hij woont in Derawan, lijkt een eenvoudige man, maar is een grootgrondbezitter van het Kakaban-eiland. Hier kunt u lekker zwemmen, relaxen op het strand en genieten van de meegebrachte lunch.

Het groot zoutwater meer (‘jellyfish lake’), in het midden van het eiland, op 200 meter loopafstand van de jetty en bereikbaar via trappetjes door een mooie bebossing, is een bijzondere plek waar u met honderden kwallen tegelijk kunt zwemmen. De kwallen steken niet en kunt u zelfs rustig aaien (een heel aparte ervaring!). Er zijn vier soorten kwallen in dit meer te zien: een soort zeedruif (ribkwalletje) met kleine pootjes, een 4-rings doorzichtige kwal, een beige gewone kwal en een bruine met veel bloemige tentakels die op zijn kop zwemt.

Aangezien het eiland onbewoond is en ver uit de kust ligt, zijn de koraalriffen rondom het eiland nog in hele goede staat. Vanuit de andere eilandjes uit de omgeving zoals Derawan, Maratua en Sangalaki worden er duiktrips georganiseerd naar deze koraalriffen en krijgen de duikers een prachtige onderwaterwereld voorgeschoteld met kleurrijke harde en zachte koralen, kleine zeedieren zoals zeeslakjes, zeepaardjes en bijzondere garnaaltjes, maar is er ook een goede kans op grotere zeevissen zoals grijze rifhaaien, zwartpunt rifhaaien en barracuda’s. Kakaban wordt ook vaak aangedaan als korte tussenstop onderweg van het ene eiland uit de archipel naar de andere, bijvooorbeeld onderweg van Derawan naar Maratua.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer
Mahakam rivier | Rama Tours
Mahakam rivier

De Mahakam rivier is de belangrijkste waterweg in het centrale deel van Oost-Kalimantan en is ongeveer 700- 800 kilometer lang. De rivier ontspringt in het 1500 tot 2000 meter hoge Muller-gebergte, niet ver van de grens van Sarawak (Maleisisch Borneo). Na ongeveer 100 kilometer stroomafwaarts bereikt de Mahakam het eerste dayakdorp en komen er drie zijrivieren op uit. Na enkele dorpjes te zijn gepasseerd, stort de rivier zicht via een reeks gevaarlijke stroomversnellingen omlaag tot minder dan 150 meter boven zeeniveau. In deze bovenloop van de rivier is geen rivierverkeer mogelijk. Op 300 kilometer van de oorsprong van de Mahakam rivier verbreedt de rivier zich en draait het bruine water in grote lussen traag door het oneindige laagland richting zee. Op dit deel van de rivier kunt u een hele mooie meerdaagse boottocht maken met een grote houseboat, compleet met eigen bemanning zoals een gids, kapitein en kok. Het is zeker geen luxe schip, maar het biedt voldoende comfort en het eten dat dagelijks wordt gemaakt is verrukkelijk!

Aan het begin van deze boottocht zult u zich misschien nog verbazen over hoeveel industrie er ter hoogte van de stad Samarinda is. Maar naarmate de boot richting de binnenlanden vaart wordt de omgeving al snel een stuk rustiger en ongerepter. In de avonduren  koerst de kapitein met 1 klein lichtje verder over het snelle water en weet uit ervaring de bochten van de rivier te nemen, boomstammen en ondiepten te mijden. De kok zal u ondertussen verwennen met heerlijke maaltijden.

Geniet tijdens deze trip van de fraaie zonsondergangen over de rivier, de vissersmannen in hun bootjes, spot schuwe neusapen, makaken, ijsvogels (king fishers, Raya ikan) en arenden. U legt onderweg regelmatig aan bij vissersdorpjes en (voormalige) Dayak nederzettingen en verkent de smallere zijrivieren per gemotoriseerde kano. En met enig geluk ziet u tijdens een van deze trips zelfs de Irrawaddy dolfijn; een unieke diersoort die u bijna nergens ter wereld kunt tegenkomen!

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer
Maratua | Rama Tours
Maratua

Maratua is het grootste eiland van de Derawan archipel en is een zogeheten ‘atol’; een ringvormig eiland waarvan de landmassa gefundeerd is op een koraalrif. Maratua is eigenlijk een enkele tientallen kilometers lange strook land, op veel plekken maar enkele honderden meters breed, die als een halve cirkel rond een grote lagune ligt. Het is een echt bounty-eiland met witte stranden, wuivende palmbomen en azuurblauwe zee. Hier kunt u lekker snorkelen, duiken en zwemmen in helder warm water. Grote scholen vissen, zeeschildpadden en misschien zelfs kleine (onschuldige) haaien komen u onderwater tegemoet.

De duikstekken variëren van langzaam aflopende en dieper wordende riffen, tot echte ‘drop-offs‘ waar u de donkerblauwe diepte kunt afturen naar echte grote vissen zoals barracuda’s, haaien of tonijnen. Een van de meest bijzondere duikstekken is The Channel; de sterke stroming trekt hier bijzondere vissen aan, zoals voshaaien, mantaroggen, adelaarsroggen en een enorme school barracuda’s die hier eigenlijk permanent verblijven. Aangezien dit eiland bijna zo’n 70 kilometer van de vaste wal ligt en volledig wordt omringd door de diepe open zee, is het zicht onderwater ook vaak bijzonder goed.

Boven de zeespiegel is Maratua net als Derawan; een eenvoudig eiland met uitsluitend zandpaden, een winkelstraatje en hier en daar een klein restaurantje aan het strand. De spaarzame restaurantjes zijn vaak onderdeel van een van de kleine resortjes en liggen ver (soms kilometers) uit elkaar. Ook op Maratua kunt u gelimiteerd gebruik maken van de elektriciteit: vanaf 18.00 uur – 06.00 uur. U kunt het eiland rondlopen en op zoek gaan naar kleine dieren en vogels in het tropische struikgewas, of dagtochtjes maken naar omliggende eilandjes zoals het bijzondere eilandje Kakaban. Ook dit eiland is een atol en in het midden van het eiland bevindt zich een geheel door land omsloten zoutwatermeer, het ‘jellyfish lake’, waar u met honderden (niet stekende!) kwallen tegelijk kunt zwemmen.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer
Cempaka en Martapura | Rama Tours
Cempaka en Martapura

Buiten Banjarmasin (circa 1,5 – 2 uur rijden) liggen de diamantmijnen van Cempaka, in de buurt van de stad Martapura, op 45 km afstand van Banjarmasin. In de diamantmijnen van Cempaka worden nog met ouderwetse machines meters diepe verticale schachten gegraven, waarlangs klei naar boven wordt gebracht. Grote stenen worden uit de modder verwijderd en de smerige klei wordt handmatig gewassen. Voornamelijk mannen zitten uren in het modderige water op zoek naar kleine dure edelstenen. Als iemand het geluk heeft en een steentje in zijn wasmand vindt, wordt de winst in de groep verdeeld. Officieel heten de diamantmijnen van Cempaka in het Indonesisch “Pandulangan Intan Cimpaka. Pandulangan betekent ‘mijn’ en Intan betekent ‘ruwe diamant’.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer
Palangkaraya | Rama Tours
Palangkaraya

Palangkaraya ligt stroomopwaarts aan de Kahayan rivier en is de plaats van waaruit u vertrekt voor de orang oetan tour per boot. Deze provinciehoofdstad is het centrum van de handel en scholing van de provincie Centraal Kalimantan. Recentelijk heeft de Indonesische regering Palangkaraya aangewezen als één van de mogelijke plaatsen waar de nieuwe hoofdstad van het land zou kunnen worden gevestigd, mocht dit nodig zijn vanwege het structurele probleem met de bodemverzakking en de jaarlijks terugkerende overstromingen in Jakarta.

Bezienswaardigheid in Palangkaraya is het  regionale museum met een collectie historische en culturele bezienswaardigheden afkomstig uit de omgeving. Palangkaraya is beroemd vanwege het lokale gerecht Patin Bakar (gegrilde riviervis). Zo’n 45 km ten noorden van Palangkaraya ligt het Tankiling natuur reservaat. Dit reservaat bestaat uit 8 heuvels, omgeven door smalle riviertjes. Vanaf de Mount Tangkiling heeft u hier een mooi uitzicht over het smaragdgroene landschap.

Dichtbij Palangkaraya, op een paar verschillende eilanden in de Rungan rivier, is het mogelijk om orang utans te spotten. Het BOS Nyaru Menteng project ligt over drie eilanden verspreid en is in 1999 opgestart door de Deense dame Lone Droscher-Nielsen die eerst vier jaar ervaring als vrijwilligster in het Tanjung Puting park heeft opgedaan. Dit rehabilitatieproject van BOS (Borneo Orangutan Survival) is het grootste ter wereld en zorgt dat de apen die gewend zijn geraakt om in gevangenschap te leven, weer terugkeren in de vrije natuur. Helaas mag u de eilanden niet betreden, omdat de apen niet aan mensen mogen wennen, maar u kunt wel op gepaste afstand in een kleine boot de apen, in bomen en struiken aan de kant van de rivier, bewonderen. Verrekijker meenemen!

Vanuit Palangkaraya zijn er ook meerdaagse tochten per riviercruise mogelijk over de Rungan rivier, diep het binnenland in. Onderweg kunt u genieten van de prachtige ongerepte natuur, gaat u op zoek naar bijzondere dieren zoals orang oetans en rivierotters en legt u diverse keren aan bij kleine Dayakdorpjes.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer
Pangkalan Bun | Rama Tours
Pangkalan Bun

Pangkalan Bun is de plaats waar u met het vliegtuig aankomt en waarvandaan u zuidwaarts naar het Tanjung Puting park (het orang utan reservaat) reist of richting het noorden gaat voor de Dayak dorpen. Deze kleine stad is de provinciale hoofdstad van Centraal Kalimantan, en is in feite meer een technische stop. Soms verblijft u hier een nacht, maar meestal gaat u direct door naar uw volgende bestemming. Indien u tijd heeft, kunt u een bezoek brengen aan het grote paleis, dat meer dan 200 jaar oud is en gebouwd van ijzerhout. Dit paleis is zeer waardevol voor de bewoners van Pangkalan Bun omdat het één van de weinige overblijfselen van de Koninklijke Banjar bevolking is. In Pangkalan Bun vindt u ook de oudste moskee van Indonesië, de 300 jaar oude Kyai Gede moskee.

Meer informatie rondreis Kalimantan »

Lees meer