Hoe moet je ter plaatse betalen

Geldzaken Tanzania

Pinnen
De handigste manier om aan cash geld te komen is pinnen! Pinnen kan in Tanzania in de grotere plaatsen, zoals in Arusha, Dar Es Salaam en in Stone Town op Zanzibar. Let op: banken zetten een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer ‘zomaar’ buiten Europa kunt pinnen, je moet dan eerst iets activeren.
Het kan soms gebeuren dat buitenlandse banken de nieuwe Nederlandse pinpassen niet herkennen. We raden je daarom aan om altijd cash geld achter de hand te hebben (dollars!), een tweede pinpas mee te nemen (bij voorkeur van een andere bank) en altijd een creditcard voor noodgevallen!

Creditcard
Luxere restaurants en hotels accepteren creditcards. Geld ‘pinnen’ met een creditcard gaat zeer moeizaam en is relatief duur.

Cash geld meenemen
Cash dollars meenemen is handig voor de zekerheid, deze worden vaak geacccepteerd als betaalmiddel. Je kunt ook dollars omwisselen naar shilling bij plaatselijke wisselkantoortjes. De koersen van de wisselkantoortjes verschillen nauwelijks van die van de banken.
Houd er rekening mee dat op veel plaatsen geen dollarbiljetten worden geaccepteerd die ouder zijn dan 2006. Neem hele oude dollars dus niet mee!

Fooien
Het geven van een fooi is nooit verplicht, maar wordt wel verwacht! Het basisloon van een chauffeur of gids is laag, omdat het lokale lonensysteem helemaal is gebaseerd op het geven van fooien. Voor Nederlanders een vreemde situatie, maar daar de normaalste zaak van de wereld. Na een safari of trekking kun je de chauffeur/gids een fooi geven. Op deze manier verdienen zij wat bij, fooien zijn een aanvulling op de vaak zeer lage lonen. Het is moeilijk hier een richtlijn voor te geven, maar het wordt ons wel vaak gevraagd. Laat het ook afhangen van hoe tevreden je bent en hoe goed je de service vond. Het is uiteindelijk helemaal aan jezelf om te bepalen wat je wilt geven! Onderstaande bedragen zijn slechts richtlijnen:

Na een safari, bijvoorbeeld de 7-daagse privé-safari Hoogtepunten van Noord-Tanzania, verwacht de gids/chauffeur ca. $10 - $20 per dag totaal (dus per auto). 

Na de beklimming van de Kilimanjaro worden de volgende bedragen ongeveer verwacht. Bij de Rongai en Marangu routes: ca. $50 voor de gids, $40 voor de assistent-gids, $30 voor de kok en $30 per drager (ca. 2-3 dragers per persoon). Deze bedragen zijn in totaal per groep. Voor de Machame route (6 dagen) liggen de fooien ca. 10% hoger.

Ook in restaurants en hotels wordt een fooi verwacht, reken op ongeveer 10%. Let op: als dit al is inbegrepen op de rekening, dan hoef je niets te geven, of kun je wat kleingeld laten liggen als je tevreden bent. Voor de dragers van je bagage in hotels is het handig om altijd wat losse munten bij je te hebben. Richtlijn is ca. 200 TZS per koffer of een losse dollar per keer, net wat je bij je hebt.
Ook wil het op een markt nogal eens gebeuren dat men geen wisselgeld voorhanden heeft als je met ‘groot geld’ betaalt en men zo dus zijn eigen fooi regelt.

Prijsniveau
Het gemiddelde prijsniveau in Tanzania is over het algemeen lager dan in Nederland. Een safari in Tanzania maakt de reis echter wel duur, de entreegelden voor de parken zijn namelijk erg hoog. Bij al onze safari’s zijn de entreegelden inbegrepen. In de lodges en luxe tented-camps tijdens de safari, zijn de prijzen van drankjes ongeveer gelijk aan die in Nederland. In plaatsen als Arusha, Dar es Salaam en op Zanzibar is het prijsniveau wel gunstig. Voor een lunch betaal je ca. $10 en een 3 gangendiner ca. $25.

Bouwstenen Tanzania

01 24

Wij creëren samen jóuw perfecte reis

Wil jij ook je droomreis beleven?

Heb je een droomreis in gedachten en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op voor een reisvoorstel op maat!

  • Wij creëren samen jóuw, perfecte reis
  • Wij zorgen voor onbezorgde reizen
  • Wij kennen de landen in detail
  • Beleef elke dag iets onvergetelijks