Hoe moet je ter plaatse betalen?

Geldzaken Seychellen

Pinnen

Wanneer je roepies wilt wisselen voor euro’s, dan raden we aan om dat bij een officiële bank te doen. De wisselkoers varieert veel, en op deze plekken vind je waarschijnlijk de beste wisselkoers. De receptie van een hotel wil nogal eens een ongunstige wisselkoers aanbieden. Het kan geen kwaad om de wisselkoers te checken op de website van de Central Bank of Seychelles of bij de bank zelf.

Het komt op de Seychellen regelmatig voor dat er om buitenlands geld wordt gevraagd. Wij raden je af om daar op in te gaan. Ten eerste omdat het verboden is, en ten tweede omdat je vaak niet goed kan inschatten wat veel of weinig is voor een gift, terwijl de bevolking dit heel goed weet. De kans is dus aanwezig dat ze je veel meer geld afhandig maken, dan dat je eigenlijk wenst.

Zorg ook dat je niet te veel pint, de Seychelse munt moet je bij het verlaten van de eilandengroep afgeven. Zo mag je ook geen flora (schelpen) en fauna meenemen, hier wordt ook streng op gecontroleerd op het vliegveld.

Creditcard

Mastercard/Access en Visa worden nagenoeg overal geaccepteerd. Ook bij winkeltjes met het logo van de creditcard kun je deze gebruiken. Het is echter niet aan te raden om met je creditcard te pinnen, aangezien de wisselkoers namelijk vaak erg ongunstig is.

Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op mastercard.com/atmlocator en visa.com/atmlocator.

Wissel bij voorkeur bij aankomst op het vlieggeld. Probeer ook altijd wat contant geld mee te nemen, zodat je niet in de problemen komt als je niet kan pinnen!

Fooien

Op de Seychellen zijn fooien niet verplicht, echter kun je als je tevreden bent over een bewezen dienst natuurlijk alsnog wat fooi geven. Op veel locaties wordt al een extra belasting (5% tot 10%) op de rekening gezet.

Chauffeurs die je een dag rondrijden, rekenen op een fooi van ongeveer 8 euro per dag. De assistenten die je koffers naar je kamer dragen stellen ook een fooi van ongeveer 1 euro op prijs.

Prijsniveau

Omdat veel goederen moeten worden ingevlogen naar de Seychellen. Daardoor is het leven op de Seychellen bijzonder duur. Voor een dag aan eten en drinken met zijn tweeën moet je al snel rekenen op 70-100 euro per dag. Uiteten gaan op de Seychellen is dan echter wel weer relatief goedkoop.

Als je belangrijke zaken nodig hebt, is het dan ook beter om ze mee te nemen vanuit Nederland. De kans is namelijk groot dat ze specifieke dingen niet beschikbaar hebben op de eilanden.