Wanneer kun je het beste naar Botswana reizen?

Beste Reistijd Botswana

Voor toeristen zijn de beste bezoekmaanden van april tot oktober - zowel wat betreft het weer als het bekijken van wild. Het is tijdens deze periode dat de dieren zich verzamelen rond het water dat er is. De overige maanden vallen er veel stortbuien.
Van april tot oktober (de Botswaanse winter) heb je tevens de beste combinatie van koelere dagen en warmere nachten. 

 

Bouwstenen Botswana

01 03

Klimaat Botswana

Botswana heeft een semi-droog klimaat. Hoewel het een groot deel van het jaar heet en droog is, is er een regenseizoen die in onze wintertijd plaatsvind. Neerslag is vaak grillig, onvoorspelbaar en zeer regionaal. Vaak kan er in een gebied een zware regenbui optreden, terwijl er op 10 of 15 kilometer afstand helemaal geen regen valt. Douches worden vaak gevolgd door sterke zonneschijn, zodat een groot deel van de regenval niet in de grond doordringt, maar verloren gaat door verdamping en transpiratie.

 

'Pula', een van de meest gehoorde woorden in Botswana, is niet alleen de naam van de valuta van Botswana, maar ook het woord Setswana voor regen. Zoveel van wat er in Botswana plaatsvindt, is afhankelijk van deze essentiële, vaak schaarse grondstof.

 

Seizoenen in Botswana

Het zomerseizoen begint in november en eindigt in maart. Het brengt meestal zeer hoge temperaturen met zich mee. De zomer is echter ook het regenseizoen, en bewolking en regen kunnen de zaken aanzienlijk afkoelen, hoewel dit meestal voor een korte periode is.

 

Het winterseizoen begint in mei en eindigt in augustus. Dit is ook het droge seizoen waarin vrijwel geen regen valt. Winterdagen zijn altijd zonnig en koel tot warm; de avond- en nachttemperaturen kunnen echter in sommige gebieden onder het vriespunt dalen, vooral in het zuidwesten.

 

De tussenliggende periodes - april / begin mei en september / oktober - zijn meestal nog droog, maar de dagen zijn koeler dan in de zomer en de nachten zijn warmer dan in de winter.

 

Regenval

Het regenseizoen is in de zomer, met oktober en april als overgangsmaanden. Januari en februari worden over het algemeen als de piekmaanden beschouwd. De gemiddelde jaarlijkse neerslag varieert van maximaal 650 mm in het uiterste noordoosten tot minimaal 250 mm in het uiterste zuidwesten van het land. Bijna alle regenval vindt plaats tijdens onze wintermaanden, terwijl de zomerperiode goed is voor minder dan 10 procent van de jaarlijkse regenval. Over het algemeen neemt de hoeveelheid regen af ​​en neemt de variabiliteit toe naarmate u verder naar het westen en zuiden gaat.

 

Temperaturen

De zomerdagen zijn heet, vooral in de weken die voorafgaan aan de afkoeling van de regen, en schaduwtemperaturen stijgen tot 38 ° C en hoger, en bereiken in zeldzame gevallen een blazende 44 ° C. De winters zijn helder en kurkdroog, de lucht verleidelijk warm tijdens de daglichturen, maar omdat er geen bewolking is, koud 's nachts en in de vroege ochtend. Soms bitter - vorst komt vaak voor en kleine hoeveelheden water kunnen bevriezen.

Wij creëren samen jóuw perfecte reis

Wil jij ook je droomreis beleven?

Heb je een droomreis in gedachten en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op voor een reisvoorstel op maat!

  • Wij creëren samen jóuw, perfecte reis
  • Wij zorgen voor onbezorgde reizen
  • Wij kennen de landen in detail
  • Beleef elke dag iets onvergetelijks