Wanneer kun je het beste naar Australië reizen?

Beste Reistijd Australië

Australië ligt aan de andere kant van de wereld voor ons Nederlanders. Dit betekent dat de seizoenen hier precies tegenovergesteld zijn, oftewel dat zij zomer hebben als wij winter hebben en andersom.

Australië kent veel verschillende klimaatzones, en daardoor dus ook op sommige plekken extreme weersomstandigheden. Zo heeft het midden van Australië een woestijnklimaat, maar het Zuiden van Australië (inclusief Sydney) heeft dan weer een zeeklimaat. Daarom wonen veel Australiërs ook aan de kust, in het Zuiden, omdat het daar gedurende het jaar het lekkerste is.
Voor Sydney en Melbourne kun je het best tussen oktober en april komen. Dan is er een aangenaam klimaat, en kan je volop genieten zonder zorgen. Lees ook onze slip-slop-slap zonbescherming blog.


Woestijnklimaat Midden Australië

Als je naar bijvoorbeeld Ayers Rock of Alice Springs wilt, gelegen in het Midden van Australië, dan kun je het best tussen mei en oktober afreizen. De rest van het jaar is het in deze regio erg heet.

Tasmanië

Houd je niet van het warme weer in het vasteland van Australië? In Tasmanië is het net wat koeler, en kun je dus heerlijk afkoelen. Bovendien kun je hier genieten van de mooie natuur, en van de 20 natuurparken die het eiland te bieden heeft. Wil je in Juli of Augustus naar Australië/Tasmanië? Houd er dan rekening mee dat Tasmanië dan te maken heeft met winterse omstandigheden. Het is er dan erg koud en kan er sneeuwen.

Australië kan ook gevaarlijk zijn, als je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent:

Bosbranden Zuiden 

In 2019, en deels in 2020 kwamen er veel bosbranden tot stand. Deze regio heeft in principe geen extreem klimaat, maar door de hittegolven die meer en meer ontstaan door het opwarmen van de aarde, kan het onverwachts ineens heel gevaarlijk worden. De regio’s die hier vooral door getroffen worden zijn New-South-Wales, Perth en Victoria.

Moesson Noord Australië

Van december t/m april heeft het Noorden van Australië last van vochtig heet weer, met harde moessonregens en soms cyclonen. Moessons zijn regenbuien die enorm veel regen in één keer loslaten, waardoor er vaak een maandhoeveelheid aan regen in een paar dagen valt. Hierdoor is deze regio bezoeken aangenamer van mei t/m november.
In dit deel van Australië heeft men het hele jaar te maken met hoge temperaturen, door het tropische klimaat.