Mijn Outsight: Inloggen | Nieuwsbrief
 

Maleisië

VragenAntwoorden


Heb ik een visum nodig voor Maleisie?

Nee, voor Maleisië heb je geen visum nodig indien je korter dan 90 dagen in het land verblijft en als je de Nederlandse nationaliteit hebt. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Indien je een andere nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan bij de Ambassade van Maleisië in Den Haag of er afwijkende regels gelden.

 

Is het goed te doen om zelf auto te rijden?

Ja, de wegen in Maleisië zijn uitstekend, men kent een duidelijke bewegwijzering. Denk eraan dat men links rijdt in dit land. Met je eigen auto kun je zelf bepalen waar en wanneer je wilt stoppen om bijvoorbeeld een van de vele plantages te bekijken of te lunchen bij een wegrestaurant. Het is mogelijk om slechts een gedeelte van je reis met een huurauto te doen en vervolgens met luxe touringcars verder te gaan.
 

Wanneer is het regenseizoen?

Hoewel er geen echte droge tijd is, loopt de regentijd aan de oostkust van het vasteland van november tot en met februari en aan de westkust van september tot en met december. Aan de oostkust valt veel meer regen dan aan de westkust. Regentijd (moesson) betekent dat het vaker op een dag regent.
In de overige delen van Maleisië kun je het hele jaar door een tropische bui verwachten, die echter geen belemmering vormt voor het reizen; Maleisië is een bestemming die je het hele jaar door kunt bezoeken! Als beste reistijd voor Maleisië wordt over het algemeen de periode mei tot september aangeraden.

Maleisië kent een tropisch klimaat en het is er altijd warm (tussen de 27 en 34 graden Celcius) en vochtig. Elke dag valt er bijna wel een korte, hevige bui meestal aan het einde van de dag. In de bergen, zoals in de Cameron Highlands, is het koeler (ongeveer 20 graden).

Borneo (Sabah en Sarawak) kun je in principe het gehele jaar bezoeken maar als beste reistijd wordt de drogere tijd aanraden, van mei t/m oktober. De meeste regen valt in de periode van oktober t/m maart, met een hoogtepunt in december en januari rondom Kuching in Sarawak. Het regent dan vaak en lange tijd achter elkaar. In het noordelijk gelegen Sabah valt in de periode van mei tot november de meeste regen. In Sabah regent het over het algemeen minder dan in Sarawak. Er is in geen enkel deel van Maleisië sprake van een echt droog seizoen en dit heeft als voordeel dat het land eigenlijk het hele jaar groen is.
 

Hoe is het openbaar vervoer in Maleisiƫ?

In Maleisië maken we veelal gebruik van het uitstekende openbaar vervoer. De lange afstand bussen met airconditioning en de trein zorgen dat je snel en comfortabel van de ene naar de andere plaats reist. De tickets hiervoor worden in het hotel overhandigd. Het vervoer van en naar het busstation en naar het hotel kun je eenvoudig zelf regelen met taxi`s die overal voor je klaar staan. In het ongerepte Borneo maak je veelal gebruik van het uitgebreide netwerk van binnenlandse vluchten van Malaysia Airlines of van boten die over de rivieren door de dichte jungle varen.

 

Wat voor geld kan ik het beste meenemen?

Het geldige betaalmiddel in Maleisië is de Ringgit (MYR), 1RM = 100 sen. 1 Ringgit is ongeveer € 0,25 en € 1,- is ongeveer 4 MYR (koers maart. 2013). Cash Dollars en Traveller`s Cheques kunnen bijna overal bij banken, hotels of geldwisselkantoren in de winkelcentra gewisseld worden.
Daarnaast is het echter op veel plaatsen in Maleisië ook prima mogelijk om te pinnen. Op het vaste land van Maleisië kan dit vrijwel overal alleen op Borneo is dit nog niet overal mogelijk. Met name bij aankomst op de luchthaven en in de steden bij veel banken vind je pinautomaten. Pinnen heeft de voorkeur omdat de credit card in Maleisië nogal fraudegevoelig is. Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo’s (Cirrus). Alleen in de nationale parken (bijv. Taman Negara) en de eilanden aan de oostkust zijn geen pinautomaten.

 

Moet ik malariatabletten gebruiken?

Inentingen worden met name voor Sarawak en Sabah aangeraden maar zijn niet verplicht. OutSight adviseert je om 6 tot 4 weken voor vertrek al contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Het landelijk telefoonnummer hiervoor is : 0900-2025505. Na intoetsen van de eigen postcode wordt direct doorverbonden met de dichtstbijzijnde GGD-vestiging. Of neem een kijkje op de website www.ggdreizen.nl, www.travelclinic.com of www.lcr.nl. Verder raden we je aan om te zorgen voor een basis EHBO setje met aspirines, immodium, anti-insektenmiddel, zonnebrand etc. Drink genoeg water in warme landen en niet uit de kraan!
Voor Maleisië worden de volgende inentingen aangeraden:
* DTP (difterie, tetanus, polio)
*Tyfus
*Geelzucht
Het is aan te raden om malariatabletten te nemen.
 

Hoe kan ik het beste naar Nederland bellen?

Om met een mobiele telefoon in Maleisië te kunnen bellen, moet je telefoon beschikken over een DUAL BAND. De meeste telefoons beschikken tegenwoordig over de functie maar we raden wel aan om dit van te voren goed uit te zoeken. Met je provider kan je checken of je je mobiele telefoon in Maleisië kunt gebruiken; dit hangt af van je provider, je abonnement en toestel zelf. Telefoneren naar Nederland vanaf de hotelkamer is duur (ca. € 4,- per minuut). Een stuk goedkoper is het om een lokale sim kaart (Maxis of Digi) voor je mobiele telefoon te kopen. Deze zijn er in verschillende prijsklasse. Een minuut bellen kost dan ca. 0,85 MYR. In Maleisië vind je veel internetcafés, vooral in de grote steden zijn ze overal te vinden voor redelijk lage tarieven.
 

Wat wordt er gegeten in Maleisie?


De Maleisische keuken is zeer gevarieerd door de verschillende etnische achtergronden van de bevolking. Er wordt veel gebruik gemaakt van rijst, vis of kip en veel groenten, maar je kunt er ook heerlijk vegetarisch eten! Enkele typische gerechten uit Maleisië zijn nasi goreng en saté. Varkensvlees is voor moslims verboden maar kan wel verkregen worden op Chinese markten of in Chinese restaurants dus bij de wet is het niet verboden. In de gerechten worden diverse specerijen gebruikt, Maleisiërs houden van gekruid eten. In Maleisië vind je niet alleen de Maleisische keuken. Ook zijn er fastfoodrestaurants en westerse keukens.
 

Is Maleisie een duur land?

Het prijsniveau in Maleisië ligt veel lager dan in Nederland, waardoor het een relatief goedkoop land is. In de betere restaurants kan je rekenen op een bedrag van MYR 30 voor een lunch en voor een diner betaal je ongeveer MYR 45. Frisdranken kosten ca. MYR 4 en een biertje of een glas wijn ca. MYR 9.
Het is heel gebruikelijk om op markten af te dingen. De prijzen in warenhuizen en supermarkten zijn vaste prijzen dus daar kan je niet op afdingen.