Mijn Outsight: Inloggen | Nieuwsbrief
 

Maleisië

Landeninfo

home > landenpagina Maleisië > reisaanbod Maleisië  > landeninfo

Heb je plannen voor een reis naar Maleisië? Deze landeninformatie is bedoeld als aanvullende informatie voor je reis naar Maleisië! OutSight biedt in Maleisië autorondreizen, trekkings, losse hotelovernachtingen, strandverlengingen en ook combinaties met Thailand en Singapore. Bekijk voor alle mogelijkheden het complete individuele reisaanbod MaleisiëHeb je nog vragen? Wil je een offerte? Bel ons op 020-6702656, stuur een e-mail, of stel een vraag via ons contactformulier (de 'helpdesk').

Maleisie!

 

 
Beste reistijd
Als beste reistijd voor Maleisië wordt over het algemeen de periode mei tot september aangeraden. Maleisië is een bestemming die je het hele jaar door kunt bezoeken, maar van medio oktober tot februari trekt de regentijd langs de oostkust van het vasteland. Er zijn bijna geen toeristen, er varen vrijwel geen ferry's en veel hotels zijn helemaal gesloten. Borneo (Sabah en Sarawak) kun je het gehele jaar bezoeken maar als beste reistijd wordt de drogere tijd aanraden, van mei t/m oktober.

Klimaat

Maleisië heeft een tropisch klimaat en het is er altijd warm (tussen de 25 en 35 graden Celcius) en vochtig. Bijna elke dag valt er bijna wel een korte, hevige bui; meestal aan het einde van de dag.
Peninsular
In de bergen, zoals in de Cameron Highlands, is het koeler (ongeveer 20 graden).
Hoewel er dus geen echte droge tijd is, is er wel een natte periode: de regentijd loopt aan de oostkust van het vasteland van november tot en met februari en aan de westkust van september tot en met december. Aan de oostkust valt veel meer regen dan aan de westkust. Regentijd (moesson) betekent dat het vaker op een dag regent.
Borneo (Sabah en Sarawak)
Borneo kun je in principe het gehele jaar bezoeken maar als beste reistijd wordt de drogere tijd aanraden, van mei t/m oktober. De meeste regen valt in de periode van oktober t/m maart, met een hoogtepunt in december en januari rondom Kuching in Sarawak. Het regent dan vaak en lange tijd achter elkaar. In het noordelijk gelegen Sabah valt in de periode van mei tot november de meeste regen. In Sabah regent het over het algemeen minder dan in Sarawak.
Er is in geen enkel deel van Maleisië sprake van een echt droog seizoen en dit heeft als voordeel dat het land eigenlijk het hele jaar groen is.

Taal
De officiële taal in Maleisië is Bahasa Malaysia, een taal die veel lijkt op het Indonesisch. Vanwege de koloniale invloeden wordt er veel Engels gesproken, ook door Maleisiërs met verschillende achtergronden. Het is meestal dus geen probleem om je verstaanbaar te maken, altijd ontmoet je wel mensen die prima Engels praten.

Geldzaken
Het geldige betaalmiddel in Maleisië is de Ringgit (MYR), 1RM = 100 sen. 10 Ringgit is ongeveer € 2,50 en € 1,- is ongeveer 5 MYR (koers voorjaar 2014).  Cash Dollars kunnen bijna overal bij banken, hotels of geldwisselkantoren in de winkelcentra gewisseld worden.
Daarnaast is het echter op veel plaatsen in Maleisië ook prima mogelijk om te pinnen. Op het vasteland van Maleisië kan dit vrijwel overal, met name bij aankomst op de luchthaven en in de steden bij veel banken vind je pinautomaten. Pinnen heeft de voorkeur omdat de creditcard in Maleisië nogal fraudegevoelig is.  Alleen in de nationale parken (bijv. Taman Negara), de eilanden aan de oostkust en op Borneo is dit nog niet overal mogelijk..
De meeste Nederlandse banken werken met Mastercard, je kunt online opzoeken waar pinautomaten te vinden zijn: kijk op mastercard.com, selecteer je bestemming en kies dan `ATM Locations`. Dan kan je een plaats invullen waar je de pinautomaat wilt zoeken.

Let op: sommige banken zetten een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer ‘zomaar’ buiten Europa kunt pinnen, je moet dan eerst iets activeren. Check met je eigen bank of je met jouw pinpas in Maleisië kunt pinnen!  

Fooien
Fooien zijn in Maleisië niet verplicht maar wel heel gebruikelijk. Gangbaar is een fooi van 10 á 15%. In Maleisië is het bedieningsgeld (service charge) in restaurants bij de prijs inbegrepen. Het wordt echter zeer op prijs gesteld als je nog iets extra’s achterlaat.
Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Voor de gids/chauffeur kunt u MYR 4-5 per dag als richtlijn aanhouden. Voor kamermeisjes is de fooi ca. MYR 2 per dag en voor bellboys ca. MYR 1 per koffer.

Prijsniveau
Het prijsniveau in Maleisië ligt veel lager dan in Nederland, waardoor het een relatief goedkoop land is. In de betere restaurants kan je rekenen op een bedrag van MYR 30 voor een lunch en voor een diner betaal je ongeveer MYR 45. Frisdranken kosten ca. MYR 4 en een biertje of een glas wijn ca. MYR 9.
Het is heel gebruikelijk om op markten af te dingen. De prijzen in warenhuizen en supermarkten zijn vaste prijzen dus daar kan je niet op afdingen.

Reisdocumenten
Voor de reis naar Maleisië en/of Singapore dien je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Een visum is niet nodig indien je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Indien je een andere nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan bij de Ambassade van Maleisië in Den Haag of er afwijkende regels gelden.

Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten, zoals paspoort, ticket en visum mee te nemen. Of scan ze in en mail deze naar je eigen e-(hot)mailadres. Je kunt dan altijd en overal uitdraaien maken indien dat nodig is.

Communicatie
Om met een mobiele telefoon in Maleisië te kunnen bellen, moet je telefoon beschikken over een DUAL BAND. De meeste telefoons beschikken tegenwoordig over de functie maar we raden wel aan om dit van te voren even te checken. Met je provider kan je checken of je je mobiele telefoon in Maleisië kunt gebruiken; dit hangt af van je provider, je abonnement en toestel zelf.
Telefoneren naar Nederland vanaf de hotelkamer is duur (ca. € 4,- per minuut). Een stuk goedkoper is het om een lokale sim kaart (Maxis of Digi) voor je mobiele telefoon te kopen. Deze zijn er in verschillende prijsklasse. Een minuut bellen kost dan ca. 0,85 MYR.

Tijd
In Maleisië is het 6 uur later dan in Nederland in de zomertijd en 7 uur later dan in de wintertijd.

Elektriciteit
Maleisië heeft een netspanning van 220-240 volt. De stekkers zijn echter anders, men gebruikt een 3-pin plug. Je hebt hiervoor dus altijd een verloopstekker nodig.

Eten & Drinken
De Maleisische keuken is zeer gevarieerd door de verschillende etnische achtergronden van de bevolking. Er wordt veel gebruik gemaakt van rijst, vis of kip en veel groenten, maar je kunt er ook heerlijk vegetarisch eten! Enkele typische gerechten uit Maleisië zijn nasi goreng en saté.  Varkensvlees is voor moslims verboden maar kan wel verkregen worden op Chinese markten of in Chinese restaurants dus bij de wet is het niet verboden. In de gerechten worden diverse specerijen gebruikt, Maleisiërs houden van gekruid eten.
In Maleisië vind je niet alleen de Maleisische keuken. Ook zijn er fastfoodrestaurants en westerse keukens.

Inentingen
Inentingen worden met name voor Sarawak en Sabah aangeraden; maar zijn niet verplicht. OutSight adviseert je om 6 tot 4 weken voor vertrek al contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Het landelijk telefoonnummer hiervoor is : 0900-2025505, of kijk op www.ggdreizen.nl, www.travelclinic.com of  www.lcr.nl..

Drink genoeg water in warme landen en niet uit de kraan!

De lange vlucht en de verandering van klimaat & voedsel kunnen je lichaam de eerste paar dagen in de war brengen! Probeer natuurlijk altijd het ziek worden te voorkomen door de eerste dagen rustig aan te doen, geen kraanwater te drinken en geen rauw vlees en ongekookte groenten te eten. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Als de diarree lang aanhoudt kun je een dokter laten komen. Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en/of met de lokale agent in Kuala Lumpur, Kuching of Kota Kinabalu.

Ik ga op reis en neem mee………..
Natuurlijk is het handig als je niets vergeet mee te nemen, maar de inhoud van je rugzak of koffer is voor iedereen anders! Daarom raden we je aan om je persoonlijke paklijst samen te laten stellen via een van de handige online tools: meenemen.nl, ikneemmee.nl of samoon.nl. Je kunt hierop je bestemming en soort reis aangeven, waarna er een paklijst verschijnt. Vergeet in ieder geval niet het volgende:
-genoeg digitaal geheugen voor je camera (je zult het nodig hebben)!
-extra kopieën van je e-tickets, paspoort en verzekeringspolis (of scan ze in en mail deze naar je e-mailadres zodat je er altijd bij kunt)!
-zonnebrand voor de tropen (de zon is in de meeste landen veel sterker dan in Nederland, ook bij bewolking!).
-wat reservespullen, ondergoed en evt. lenzenvloeistof in je handbagage (erg handig bij vertraging of verlies van je koffer/rugzak)!

Vertrekbelasting
In Maleisië is de vertrekbelasting al in de ticketprijs verwerkt en reeds in Nederland betaald.
(onder voorbehoud van lokale wijzigingen).

Festivals en Feestdagen
Maleisië is door de variatie van mensen en religies rijk aan kleurrijke festivals en feestdagen gedurende het hele jaar. Krijg je de kans een feest te bezoeken dat is dit aan te raden, het wordt zeker een unieke belevenis.
De data van deze feesten verschillen van jaar tot jaar vanwege de verschillende jaartellingen in de diverse religies. Het toeristenbureau en de meeste hotels hebben altijd een up-to-date overzicht van de belangrijkste festivals in de periode en de plaats die jij bezoekt.

De belangrijkste festivals zijn:
1 Januari:   Nieuwjaar
Februari:   Chinees nieuwjaar, met name op Penang wordt dit uitgebreid gevierd
April:   Penang International Food Festival
April:   Malaysian Songkran Festival (Thaise Boeddhistische Nieuwjaar)
Juni:   Colours Of Malaysia
Juni-Augustus:   Dragon Boat Festival (o.a. Penang, Borneo)
Augustus:   Merdeka Day Parade (Onafhankelijkheidsdag)
Oktober/November: Diwali, het festival van het licht voor Hindoes
December:   kerstmis

Houd er rekening mee dat tijdens de Ramadan (de vastentijd voor de Moslims) openingstijden van winkels en dergelijke aangepast kunnen zijn.

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Boeken:
Culture Shock Malaysia - Heidi Munan Engelstalige gids over gebruiken en gewoontes
Een land als Maleisië  - Aya Zikken Verhaal van een lange reis door het schiereiland Malakka en langs de wilde rivieren van Borneo.
De Polong (vervolg op: Een land als Maleisië)  - Aya Zikken  Het onwaarschijnlijke verhaal van geesten en een magisch eiland
Naar het hart van Borneo  - Redmond O'Hanlon Klassiek reisboek beschrijft Redmond O'Hanlon's zoektocht naar de witte neushoorn op Borneo.
Rijstmoeder - Rani Manicka Roman over de geschiedenis van vier generaties van een Maleisische familie in de twintigste eeuw.

Reisgidsen
Maleisië - Dominicus reisgids (ned.)
Malaysia, Singapore & Brunei – Lonely Planet. (eng.)
Maleisië - Marco Polo Reigids (ned.)
Maleisië - Insight Guide (ned.)
Maleisie & Singapore – Capitool gids (ned.)

Internet
www.lonelyplanet.com   www.sabahtourism.com
www.malaysiamydestination.com www.sarawaktourism.com 
www.visitmalaysia.nl   www.maleisie.startpagina.nl  
www.langkawi.com.my

Veiligheid
Maleisië is volledig Aziatisch, maar kent wel westerse standaarden op het gebied van veiligheid, infrastructuur en hygiëne. Het is het veiligste land van Zuidoost Azië maar we adviseren natuurlijk wel om je gezond verstand te gebruiken en op te passen.
Wij raden je aan gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van je waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden. In je hotel kun je veelal (gratis) over een kluisje beschikken.


OVER MALEISIE:

Maleisië is een land met veel verschillende bezienswaardigheden, goede faciliteiten en een uitstekende keuken: een verbluffende vakantiebestemming met eeuwenoude culturen en een overweldigende natuur. Een land dat blijft verrassen en dat zeker een diepe indruk op je zal maken. De overwegend islamitische bevolking is zeer vriendelijk en spreekt, dankzij de Engelse kolonisten, over het algemeen uitstekend Engels. Ingeklemd tussen Thailand en Singapore heeft het land een snelle ontwikkeling doorgemaakt wat zorgt voor een goede mix van Oosterse sferen en Westerse gemakken.
Het land is na kolonisatie door de Engelsen sinds 1957 een democratisch land met verschillende bevolkingsgroepen zoals Maleisiërs, Chinezen en vele etnische minderheden zoals de Iban in Borneo.

Geografie
Maleisië bestaat uit twee delen: het vasteland van Maleisië, tussen Thailand en Singapore ook wel "Peninsular Malaysia" genoemd en Oost Maleisië, het vroegere Borneo met de deelstaten Sarawak in het zuiden en Sabah in het noorden. Oost Maleisië deelt het eiland met Indonesië (Kalimantan) en de oliestaat Brunei. Het vasteland van Maleisië is dichtbevolkt, hier woont 85% van de bevolking. Je vindt hier de meeste tempels, koloniale gebouwen en gezellige markten. Op Sarawak en Sabah wonen minder mensen, deze twee deelstaten zijn primitiever; het grootste gedeelte bestaat uit dichtbegroeide oerwouden waar je indrukwekkende trektochten door kunt maken.

Kuala Lumpur
KL, zoals de hoofdstad van Maleisië wordt genoemd is in korte tijd uitgegroeid tot een moderne metropool met meer dan een miljoen inwoners. Een stad met veel sfeer en talloze bezienswaardigheden zoals Merdeka Square, het grote plein in het centrum met prachtige historische gebouwen in de omgeving, de grote moskee, het in Moorse stijl gebouwde treinstation en het Nationaal Historisch Museum zijn slechts enkele voorbeelden. Natuurlijk is je bezoek aan Kuala Lumpur niet compleet zonder genoten te hebben van het prachtige beeld van de Petronas Towers, een van de hoogste gebouwen ter wereld! Ook de diverse markten zoals het Art Deco gebouw van de Central Market en de gezellige avondmarkt in Chinatown zijn zeker een bezoek waard. In het centrum van Kuala Lumpur kun je gemakkelijk te voet rondlopen, voor de langere afstanden kun je gebruik maken van de taxi's die je overal kunt vinden. Loop ook eens een modern winkelcentrum binnen, op de bovenste etage vind je meestal een groot restaurant met vele kraampjes aan de zijkanten waar je kunt kiezen uit diverse exotische gerechten! Net buiten de stad liggen de Batu grotten waarin honderden kleurrijke beelden staan van Hindoegoden die er vereerd worden, deze zijn zeker een bezoek waard.


Malacca
De historische stad Malacca kan gezien worden als een groot openlucht museum. De kleine stad die eenvoudig te voet of per fiets verkend kan worden staat boordevol oude koloniale gebouwen, achtergelaten door de Portugese, Engelse en Nederlandse kolonisten. Malacca is sinds juli 2008 door Unesco uitgeroepen tot World Heritage Site!
Veel gebouwen zijn gevestigd  rondom St. Pauls Hill; het Stadthuys, Klokkentoren, Christ Church. Deze gebouwen zijn dieprood, wat kenmerkend is voor de Nederlandse bouwstijl in die periode.
Het Stadthuys was de residentie van de gouverneur. Een brede trap leidt tegenwoordig naar een museum, die de moeite waard is. Bij de rotonde (met een windmolen!) vind je verder nog een Klokkentoren en Christ's Church. Bovenop de heuvel vind je St. Pauls Church. Deze is door de Portugezen gebouwd; er liggen Nederlanders in begraven en het heeft een Engelse naam. Aan de voet van de heuvel heb je de "Porta de Santiago" .
Aan de overzijde van de rivier zijn nog straten, die vroeger een Nederlandse naam hadden: Heerenstraat (Jalan Tun Cheng Lok) met tal van Chinese koopmanshuizen die versierd zijn met fraaie gevels en Jonkerstraat (Jalan Hang Jebat). In Jonkerstraat kun je antiek kopen, maar de prijzen zijn net zo hoog als in Nederland.
Daarnaast heeft Malacca tal van interessante musea die je zeker moet bezoeken als je meer wilt weten over de geschiedenis en de cultuur van Maleisië.

Singapore
De moderne stadstaat, aan het puntje van het vasteland van Maleisië wordt vaak vergeleken met Azië in het klein: een gezellig China town met taoïstische en boeddhistische tempels, een Indiase wijk met Hindoe tempels, de geur van specerijen, een Arabische wijk met moskeeën, overblijfselen van het koloniale tijdperk en natuurlijk futuristische bouwstijlen in de moderne zakenwijk met vele winkels. Singapore heeft alles in een! Vanuit Maleisië kun je eenvoudig naar Singapore gaan met trein of met je eigen huurauto (tot aan Johor Bahru). In Singapore kun je gebruik maken van bus, metro of taxi's om naar de verschillende bezienswaardigheden te gaan. Bezoek bijvoorbeeld naast bovengenoemde wijken ook de prachtige dierentuin waar je veel dieren ook onderwater kunt observeren en tijdens voedertijd kunt meelopen met de verzorgers. Eigenlijk is je avontuur in Singapore niet compleet zonder het drinken van de beroemde "Singapore Sling" in het indrukwekkende Raffles Hotel waar deze cocktail is uitgevonden.

Cameron Highlands
De Cameron Highlands op het vasteland van Maleisië is een plek die je zeker bezocht moet hebben! Door de hoge ligging van het plaatsje Tanah Rata is het er koeler (zo'n 22 C) dan in de rest van Maleisië. Vanuit Tanah Rata kun je uitgebreide wandelingen maken door de prachtige natuur over gemarkeerde paden. Natuurlijk moet je ook een bezoek brengen aan een van de vele theeplantages die je in dit gebied aantreft. Wist je dat de beste thee blaadje voor blaadje geselecteerd wordt in de fabriek? Ook kun je vanuit het gezellige Tanah Rata een bezoek brengen aan de vlinderkwekerij en de diverse fruitgaarden.

Penang
Georgetown, de grootste stad op het schiereiland Penang heeft een authentiek chinatown waar je uren rond kunt slenteren om de vele oude winkeltjes en mysterieuze tempels te bezichtigen. Een levendige en kleurrijke stad waar fietsrickshaw's het straatbeeld bepalen! Loop ook eens naar het koloniale district, de plek waar de Engelsen zich voor het eerst gevestigd hebben met Fort Cornwallis, het "Supreme Court" en St George's Church. In de wijk "Little India" kun je kleurrijke Hindoe tempels bewonderen in een decor van in sari's gehulde vrouwen en winkels met exotische specerijen. Je kunt met de bus, motor of fiets een leuke tocht over het eiland maken met stops bij Penang Hill, de slangenkwekerij, kleine dorpen of het strand in het noorden van het eiland.
In Penang is het zeewater niet zo helder als op andere eilanden in Maleisië. Ook zijn er vaak kwallen in de zee waardoor het niet aan te raden is om te zwemmen. Bij Batu Ferringhi vind je mooie stranden. ’s Avonds is hier een avondmarkt waar van alles te koop is (horloges, tassen, kleding, cd’s etc.).

Taman Negara
Het oudste regenwoud ter wereld mag je zeker niet missen tijdens je avontuur in Maleisië!
Vanuit de plaats Kuala Tembeling maakt je een prachtige boottocht naar het resort in het Nationale park. Onderweg zie je idyllische dorpjes, waterbuffels, lokale vissers en misschien wel apen, otters en neushoornvogels!
Vanuit het prachtig gelegen resort midden in de jungle kun je, zelfstandig of met een gids, schitterende wandeltochten maken door het ongerepte oerwoud of vanuit je eigen bungalow luisteren naar een indrukwekkend concert van jungle geluiden. Je kunt de activiteiten heel gemakkelijk zelf boeken bij de receptie van het hotel. De Canopy Walkway jungle trekking duurt ongeveer 3 uur en kost 35 MYR per persoon, een nachtwandeling door de jungle van een uur kost 30 MYR Of wil je lekker nat worden? Dan is de ‘Rapid Shooting’ over 7 verschillende watervallen misschien iets voor je 43 MYR.

Je kunt per bus en boot vanuit Kuala Lumpur naar de jungle van Taman Negara reizen, maar het is ook mogelijk om met de met auto naar Taman Negara te gaan. Deze kan je parkeren in Kuala Tembeling, vanaf hier vertrekt de boot naar Taman Negara (dagelijks om 13.00 en 14.00, vrijdag om 14.30 uur). Het parkeren kost MYR 5 per dag. Indien je vanuit de Cameron Highlands komt is het best een lange rit. Zorg dus dat je op tijd vertrekt zodat je de boot niet mist!

Kota Bharu
De islamitische stad Kota Bharu, aan de oostkust, heeft een leuke, authentieke sfeer; je raakt er nooit uitgekeken! Op de centrale markt vind je stalletjes met diverse groenten en exotisch fruit, probeer zeker de vele lokale gerechten in de restaurants. Bij het onafhankelijkheidsplein zijn verschillende interessante musea met thema’s als godsdienst, geschiedenis en traditionele ambachten als zilver smeden of batik schilderen in de Kampung Kraftangan. Een fietstocht over het rustige platteland is zeker ook aan te raden.

Tioman Eiland
Het prachtige vulkanische eiland aan de Oostkust van het vasteland van Maleisië heeft veel te bieden: snorkelen, duiken, op het strand liggen of wandelingen maken door de ruige natuur op het midden van het eiland. Het is een tropisch paradijs met witte strand en een glasheldere, azuurblauwe zee. Je kunt hier heerlijk uitrusten. Op Salang Beach, de mooiste lokatie op het eiland, vind je verschillende duikscholen waar je duiklessen kunt nemen.
Boten vanuit Mersing varen naar Tioman. Ook kun je vanuit Kuala Lumpur naar Tioman vliegen.

Cherating
Deze kleine en gezellige badplaats aan de oostkust van het vasteland van Maleisië is ideaal om je vakantie af te sluiten. Prachtige stranden, helder water en een prachtige omgeving die uitnodigt tot het
maken van tochten over het platteland. Het plaatsje ademt een rustige sfeer uit en de bevolking is zeer hartelijk. Er zijn winkeltjes waar lokale handwerkkunst wordt verkocht en er worden ook culturele voorstellingen gegeven, zoals het wajangspel en de silat (Maleisische zelfverdedigingsport). De vrouwen uit het dorp maken van pandanbladeren hoeden, tassen en andere souvenirs.
Op ongeveer 40 kilometer afstand ligt de stad Kuantan waar je bijvoorbeeld de batik industrie kunt bezoeken.

Perhentian Eiland
Na een tocht van zo’n anderhalf uur met de boot vanuit Kuala Besut en Tok Bali kom je aan op dit rustige, paradijselijke eiland: wuivende palmen, witte zandstranden, kristalhelder water en kleurrijke koraaltuinen. Actievelingen kunnen jungle tochten maken, zeilen, snorkelen of duiken. Het eiland is bedekt met maagdelijk oerwoud waar je apen, leguanen, eekhoorns en vlinders ziet. Omdat Perhentian in het conservatieve deel van Maleisië ligt, is de rust bewaard gebleven en zijn er weinig uitgaansmogelijkheden. Er zijn geen landwegen op en de enige weg is over zee of je moet over slingerende paadjes door de jungle. Het toerisme heeft Perhentian ook ontdekt en het is in de laatste vijf jaren dan ook sterk ontwikkeld, hoewel je er absoluut geen hoogbouw zal vinden.
In de periode van half november tot half maart is het er vanwege de regentijd erg rustig.

BORNEO

Kuching
De hoofdstad van Sarawak is zonder twijfel de meest interessante stad van Borneo.
In Kuching zijn grote parken en recreatiegebieden, die de verschillende wijken met elkaar verbinden.
Het belangrijkste gedeelte van de stad is aan de zuidkant. Daar zijn de markten, hotels en nachtclubs. Deze bevinden zich aan de waterkant (waterfront). De levendige waterfront boulevard is nu de populairste de ontmoetingsplaats van de stad met al zijn eettentjes, tuinen met bougainvilles en palmen. Er staan banken langs de oevers, waar je voorbijgaande mensen kunt bekijken.
Achter de waterfront vind je de gezellige straatjes met o.a. antiek winkels en een klokkentoren.
Een bezoek aan Fort Margherita, dat in de vorige eeuw is gebouwd, is zeker de moeite waard. Het Sarawak museum, één van de beste musea in Azië heeft een oud en een nieuw gedeelte met een uitgebreide collectie die het traditionele leven in Borneo behandelt. Andere bezienswaardigheden zijn het Chinese History Museum, de koloniale gebouwen in het centrum en de markt op zondagochtend langs Jalan Satok met allerlei exotische producten. Vanuit Kuching kun je een tocht maken naar Bako National Park of Semenggok Rehabilitation Centre waar o.a. oeran oetangs worden opgevangen.

Lemanak River
Ook “the forgotten trail” genoemd, een prachtig gebied met maagdelijke oerwouden, honderden exotische dieren en planten; de plaats waar de vroegere koppensnellers wonen. Tijdens een bezoek aan deze omgeving moet je natuurlijk een keer overnachten in een “long-house”, de traditionele woningen van deze bevolking. Onder één dak leven in verschillende gedeelten meerdere families met vele oude tradities.

Headhunter's Trail
Een beroemde trekking genoemd naar de krijgers in de Kayan oorlog die deze route in vroeger tijden gebruikten. Een tocht door het prachtige Gunung Mulu National Park, het grootste natuurgebied in Sarawak, met vele grotten, limestone formaties en een schitterende flora en fauna. Tijdens de tocht van vijf dagen, loop je per dag ongeveer vijf uur. Een ervaren gids laat je de mooiste plekken zien, voor de maaltijden en de accommodatie wordt gezorgd. In de avond kan het koel worden in de jungle; neem daarom warme kleren mee voor ’s avonds, goede trekkingschoenen, lichte katoenen kleding, zonnebrand en zaklamp zijn zeker aan te raden.

Mulu National Park
Het Mulu National Park is  het grootste nationale park op Sarawak. De majestueuze Gunung Mulu steekt op 2376 meter boven de zeespiegel uit. Deze berg domineert het Gunung Mulu National Park.
Mulu's meest beroemde attracties zijn de kalksteen grotten. De grotten van Mulu hebben allerlei lokale namen gekregen, zoals de grootste grot van de wereld  (the Deer Cave), 's werelds grootste rotskamer (the Sarawak Chamber) en de Clearwater Cave, het langste grottenstelsel van Zuidoost Azië.
Na een lange bootreis kom je aan bij de hoofdkwartier van het Park, waar je de Clearwater Cave en de Wind Cave kunt bezoeken. Houten vlonders leiden je door het oerwoud naar de Deer Cave en de  Lang's Cave.
Mulu National Park is ook een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers, die van jungletrekkingen en bergbeklimmen houden. Je kunt de vele soorten flora en fauna bekijken in het park.
De Pinnacles bij de Gunung Api en de Benarat is één van de hoofdattracties van Mulu. De lagere hellingen zijn bedekt met dicht oerwoud, waar spectaculaire kalksteenformaties met vlijmscherpe pieken bovenuit steken. Dit worden de Pinnacles genoemd.
Miri en Limbang zijn de twee belangrijke toegangswegen naar het Mulu National Park. Van Miri kun je met Malaysia Airlines naar Mulu vliegen. Maar je kunt ook met gemotoriseerde longboats het park bereiken.

Kota Kinabalu
De hoofdstad van Sabah (kortweg KK genoemd) is gelegen aan de Zuid Chinese zee. Kota Kinabalu is een stad met veel contrasten omdat de bevolking uit vele etnische groepen bestaat. Voor de kust liggen verschillende eilandjes met mooie stranden en kleurrijk koraal waar je kunt snorkelen, zoals Pulau Manukan en Pulau Gaya. Het Tunku Abdul Rahman Park, dat vlak voor de kust ligt, is één van de meest populaire bestemmingen. Je kunt hier heerlijk relaxen. Er zijn veel watersportmogelijkheden: zwemmen, snorkelen en duiken. Ook kun je wandelen langs de vele paden, die op de eilanden zijn.
Een andere bezienswaardigheid is Signal Hill Observatory, waar je een prachtig uitzicht hebt over stad, de haven en de omgeving.
Het Sabah Foundation Building is een prachtig rond gebouw van 30 verdiepingen. De State Mosque valt direct op met zijn mooie koepel. De moskee neemt dan ook een centrale plaats in bij de Moslim bevolking.
De zondagmarkt in Gaya Street wordt iedere zondag op Signal Hill gehouden. Het is een rumoerige markt en op deze avondmarkt (Pasar Malam) moet je afdingen. Jalan Gaya ligt in het oostelijke gedeelte van de oude stad. De Central Market heeft twee gedeeltes;  het gedeelte aan de waterkant is voor de verkoop van vis, groente en fruit en daarnaast bevindt zich de Filipino Market, zoals de lokale bevolking het noemt. Hier zijn veel stalletjes van Filipino's, die de lokale handwerkproducten verkopen.
Een bezoek aan het dorp op palen in het zuiden van de stad mag ook zeker niet ontbereken.

Kinabalu National Park
Meer dan 1000 soorten bloemen en planten, waaronder orchideeën en rododendrons en bijna alle dieren die in Borneo leven, komen voor in dit park. Vanuit Kota Kinabalu start de trip naar dit park, waarbij je kunt kiezen uit het maken van een trekking door het park waarbij je onder andere de warmwaterbronnen bezoekt of een beklimming van de top van Mout Kinabalu, met zijn 4.101 meter de hoogste berg tussen de Himalaya en Nieuw Guinea. Een beklimming die iedereen met een normale conditie kan doen maar het is wel een zware tocht! Onderweg kun je genieten van spectaculaire uitzichten en een onvergetelijke zonsopgang vanaf de top.

 

N.B. Deze `OutSight Out! landeninfo` is bedoeld als vrijblijvende extra informatie voor je reis. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.